Община Добрич отново с приз за най-прозрачна общинска администрация

Мисия Добрич

19-06-2014, 12:32

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

За трета поредна година Община Добрич е класирана на първо място от Фондацията за прозрачни регламенти в категорията „Най-прозрачна общинска администрация“ със сумарен брой точки – 40,50. В конкуренция с 37 общини, участвали в конкурса, Общината е номинирана за постигната висока степен на прозрачност в действията на администрацията. Наградата е признание за усилията на Община Добрич за ефективно и прозрачно управление. Класирането се извършва от независима комисия чрез присъждане на точки в две направления: 1) оценяване по 15 критерия за прозрачност, административно обслужване и гражданско участие, за които кандидатстващата общинска администрация изпраща обосновка и доказателствени материали; 2) оценяване функционалността на общинските интернет страници. След обновяването на сайта на Община Добрич www.dobrich.bg чрез ново структуриране на началната страница бе изведена по-„видима” обществено значима информация:

- Създадена е нова рубрика – Проектодокументи. Досега всички проекти на нормативни актове и публичните обсъждания се обявяваха в рубриката Новини и бяха на разположение при съответното обсъждане. В обновения сайт обсъждането на проекти на документи излиза в акцент и насочва вниманието на гражданите за още по-широко участие в процеса на вземане на решения.

- Друга нова рубрика е Обяви и съобщения. Тя също извежда важна за гражданите информация (досега в Новини), при която често се касае за съблюдаване на срокове и други условия.

- Изцяло на преден план в обновения сайт са изведени три групи тематични съобщения:

Съобщения по чл. 32 от ДОПК до задължени лица по ЗМДТ;

Съобщения по устройство на територията;

Съобщения в направление екология.

Извеждането на тематичните съобщения на началната страница е в съответствие с изисквания за информиране на заинтересовани страни и цели повишаване публичността на действията и тяхната законосъобразност.

В обновения сайт се публикува повече информация и за многобройните проекти, които общината е спечелила и изпълнява по оперативните и други донорски програми.

Развитието на интернет страницата отразява усилията на общинска администрация да бъде полезна, активно да търси сътрудничество и партньорство за доброто на общността. Призът ще бъде връчен на официална церемония на 24 юни в София.