РИОСВ спасява блатното кокиче в Пловдивско

Мисия Пловдив

19-06-2014, 16:16

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

Наръчник ни учи как да опазваме околната среда

Блатното кокиче е вид с голямо икономическо значение. Използва се като суровина за добиване на алкалоида галантамин, на чиято основа се произвежда лекарство за лечение на детски паралич. Катастрофалното намаляване на находищата на блатни кокичета в страната се дължи на изграждането в миналото на диги край реките и отводнителни канали. Сега обаче има надежда за спасяването на този така ценен ресурс в Пловдивско, благодарение на уникалния проект "Възстановяване и поддържане на консервационно значими  хабитати - естествени равнинни, лонгозни гори и местообитания на видове, предмет на опазване в защитени зони "Трилистник" (BG 0000289), "Градинска гора" (BG 0000255) и защитена местност "Находище на блатно кокиче" с. Градина".

Това стана ясно днес в РИОСВ – Пловдив, където бяха представени резултатите от изпълнението на дейностите по проекта. Димитър  Димитров, ръководител на проекта сподели за основните дейности, които са извършени по проекта, а Мария Михайлова, координатор на проекта и главен експерт "Опазване на биологичното разнообразие и защитените територии", пък обобщи резултатите от проектните дейности.

В края на проекта с гордост можем да кажем, че са възстановени консервационно значими хабитати с обща площ над 5 декара и е съхранено биоразнообразието на териториятата на  защитени зони "Трилистник", "Градинска гора" и защитена местност "Находище на блатно кокиче" с. Градина". Устойчиво са възстановени и местообитанията на минимум 20 вида растения и животни от национална и европейска значимост. Подобрени са и условията за ползване на природните ресурси и др.

Изготвен е и специален наръчник, който вече е достъпен до ученици и жители в местата от проекта, както и за цяла България. Той има за цел да обогати познанията и добрите практики в областта на възстановяването и съхраняването на природните хабитати и биоресурси.

Проектъ е одобрен за финансиране по приоритетна ос 3 на оперативна програма "Околна среда 2007 – 2013 г.", със Заповед № РД-38/17.01.2012 г. на Министъра на околната среда и водите. Бенефициент на проекта е Регионална инспекция по околната среда и водите – гр. Пловдив с продължителност на изпълнение в срок от 30 месеца. Общата стойност на проекта е 1 659 072,00 лв., от които 1 410 211,20 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 248 860,80 лв. – национално съфинансиране от държавния бюджет на РБ.