Правителството разруши летището в Божурище

Днес правителството нареди да започне разрушаването на летището, което е обявено за едно от най-старите в света

"Призовавам всички българи, всички родолюбци, които се чувстват отговорни за историята на България, да отидат на летище „Божурище”, каза днес в парламента депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев, който е сред участниците в инициативния комитет за запазване на летището.

Процедурата по обявяване на летището за паметник на културата започва още през 2008 година, когато министър на културата е Стефан Данаилов. Собствениците на земята на летището обаче - "Индустриален парк София" АД, настояват, че процедурата не е започната. 

Пред входа на летището се събраха хора от Инициативния комитет за защита на Божурище. 

 „Плаче ми се. Аз не мога да говоря. Нямаме държава. Това е едно от първите три летища, летище Божурище. Това е история за България. От тук излита Списаревски, за да торпилира американски самолет”, заяви  Георги Машев е работил на летището повече от 30 години като пилот и инструктор.

През 2008 г. Министерството на културата включва със свое решение летището в списъка на културните паметници на България. През 2010 г. фирмата завежда дело срещу този му статут, но губи делото и тричленният състав на Върховния съд потвърждава определения от държавата статут на летището като културен паметник. Процедурата да бъде обявено летището за паметник е започната при министър Стефан Данаилов с решение за това, подписано от него на 7 май 2008 г., и напълно финализирана в 2009 г. от министър Вежди Рашидов. Чуждестранният частен собственик на паметника е глобен през януари 2013 г. от министър Рашидов, защото е оставил на разрухата този паметник на българската история.

 Не е известно по чие нареждане и с чие разрешение са влезли днес багерите. Според депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов случващото се е за прокурор.

 В институциите отлежава подписка от 7 хиляди души, жители на Божурище, в защита на летището. От пресцентъра на Министерство на културата казаха, че ще проверят случая, след което ще излязат с позиция, предаде „Хоризонт”.