"Цунамито" отнесло десетки коли и в канала

Мисия Варна

20-06-2014, 00:20

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

В момента започва да вали, а за утре е обявен жълт код именно заради обилни валежи

Десетки коли са били повлечени от калната река и изхвърлени в канала море-езеро в района на новото аспаруховско кметство. "Цунамито", както го наричат хората тук, ударило малко преди 19:00 часа.

"Гледах мача и чаках да се поизвали, за да отида на тренировка", разказа очевидец. "Изведнъж започнах да чувам викове и излязох на балкона. Тогава видях калната река, която заливаше блока, а водата вече беше до първия етаж. Апартаментите на хората са пълни с кал. Моята кола е преместена на около 50 метра от паркинга и е спряла в един от стълбовете".

Именно под нея беше намерено едно от мъртвите тела на жертвите на потопа. Останалите коли на паркинга и тези, които са се движили по булевард "Народни будители" не са имали този късмет, а са били изхвърлени пред стълбите, които водят към улица "Белгород".

Въпросната улица "Белгород" или по-точно това, което е останало от нея е кал и огромни парчета сфалт. Водата е завлачила в края на улицата коли, каравани, покъщнина, лекотоварни автомобили. "Срещу такова бедствие, не би помогнала никаква канализация, беше истински потоп", говорят хората в "Аспарухово". Според други обаче някога в района е имало тунел, който е трябвало да поема водата при подобни валежи, оттичаща се от Боровец и високите части на квартала. Още по "социалистическо" обаче, той бил запушен.
Извършваната от години незаконна сеч в гората над Джанавара, също се предполага, че е допринесла за потопа. В момента започва отново да вали, като за утре за Варна е обявен код "Жълто" именно за обилни валежи.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен