Миналото оживява в Асеновград

Животът

20-06-2014, 07:23

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Започва Средновековният панаир, виж програмата

Средновековният панаир в Асеновград се организира вече за трета поредна година и се е утвърдил, като традиционно и значимо събитие в Асеновград.

Събитието се организира от Община Асеновград и Исторически музей – Асеновград. Средновековният панаир  ще се проведе от днес до 22 юни в  местността „Св. Трифон“ – Асеновград.                                         

По време на панаира  всеки един посетител ще има възможността да усети аромата и чара на средните векове.                                                                               

 Чрез „Живата история“ ще бъде пресъздадено ежедневието, бита, занаятите, снаряжението и въоръжението на средновековните люде по нашите земи в периода на Второто Българско царство.

По време на панаира всеки посетител ще може да види занаяти и техники от  преди стотици години. Автентични реконструкции на снаряжение въоръжение и дрехи от посоченият период, иконопис, монетосечене, ковачница, средновековен начин за направа на хартия, леене на свещи, тъкане на кори, изработка на дървени лъжици, плетене на ризница, дърворезба, кожарство, изработка на кукли, дуели и батални сцени, стрелба с лък и средновековна музика. Всеки един от посетителите, ще има възможност да се включи в част от процесите на някои от занаятите, да стреля с лък, да мята копие или да поязди кон, ще можете да си закупите автентични средновековни аксесоари, да опита средновековни ястия  и медовина.

Участниците в Средновековния панаир са от България, Сърбия, Молдова и Англия.

Програма:

20 юни (петък) : от 14:00 до 19:00
от 14ч до 19ч - занаяти, техники, конна езда, стрелба с лък, средновековен бит и култура, въоръжение и снаряжение от периода, средновековна музика.
21 юни (събота) : от 10:00 до 19:00
от 10ч до 19ч - занаяти, техники, конна езда, стрелба с лък, средновековен бит и култура, въоръжение и снаряжение от периода. средновековна музика.
11:00ч. – Официално откриване, рицарска битка
11:30ч. - дуели
15:30ч. – рицарска битка

16:00ч. - дуели

22 юни (неделя) : от 9:00 до 14:00
от 9:00 до 14ч - занаяти, техники, конна езда, стрелба с лък, средновековен бит и култура, въоръжение и снаряжение от периода, средновековна музика.

Участници в събитието:

18и пехотен Етърски на Негово величество полк

Асоциацията на свободните реконструктори

Църковен живопис - АМТИИ - Пловдив

Клуб по конен спорт "Фарис" - Асеновград

"Златно буренце" - Сърбия

"Св. Теодор Стратилат" - Сърбия

Исторически клуб "Ensifer" - Молдова

и други реконструктори и занаятчии от цяла България