С две прости упражнения ще откажете цигарите

Те се използват от хилядолетие в йогата

Упражненията за дишане в борбата за спиране на тютюнопушенето не са изобретение на съвременната медицина. Тези движения се използват повече от едно хилядолетие в йогата.

Упражненията помагат за правилното развитие на дихателните органи и за премахването на страничните ефекти от тютюнопушенето. Предимствата от упражненията са изпитани в продължение на повече от едно хилядолетие, съобщава БГНЕС.

Тренировката е лесна и много проста. Трябва да се правят всяка сутрин и през деня, когато усетите желание за пушене. С времето желанието да запалите цигара ще изчезне.

Упражнение 1. Когато усетите желание за пушене, излезте на чист въздух. Изправете се и се отпуснете. Поемете дълбоко въздух и задръжте така 3 до 5 секунди. След това издишайте бавно. Повторете упражнението 10 пъти. Може да се появи световъртеж, който е предизвикан от пресищането на мозъка с кислород.

Упражнение 2. Дишайте бързо през носа. Издишайте. Ако си представите, че сте парен локомотив, упражнението освен полезно, става и забавно. Започнете бавно, като ускорявате темпото. В една серия направете 30 вдишвания и издишвания, след това направете почивка от 1 минута. За най-добър резултат трябва да се правят по 5-6 серии. Това упражнение е препоръчително да се прави при силно желание за пушене.