17-годишна певица от Пловдив спечели националния конкурс за европейски проекти

Мисия Пловдив

20-06-2014, 17:30

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Спечели си електронен четец

Десетокласничката от Професионална гимназия по архитектура и строителство "Арх. Камен Петков" – Пловдив Елена Молова стана краен победител за Пловдивска област в националния младежки конкурс "Да създаваме ЗАЕДНО европейски проекти". Наградата е електронен четец.

Освен афинитет към писането на проекти със строителна насоченост, 17-годишната пловдивска красавица с впечатляващ глас на славей е една от водещите вокалистки на представителен девически общински хор "Евмолпея" и от 6-годишна възраст се занимава активно с професионално пеене. Нейният проект "Подкрепа за енергийна ефективност, интелигентно енергийно управление и използване на енергията от възобновяеми източници в жилищен блок", който е по оперативна програма "Региони в растеж", бе класиран на първо място от компетентното 5-членно жури, оценяващо кандидатите. Целта на проекта е саниране на жилищния блок, в който живее, смяна на дограма, преграждане на покрив, като целта е енергията да идва от възобновяеми източници като фотоволтаична инсталация. Инициативата включва и изграждане на рампа за трудно подвижни хора, нов паркинг и озеленяване. Цялата стойност на проекта е за 1 302 880 лева.

„Повечето живущи в нашия блок на бул. „Източен“ са пенсионери, отопляват се на дърва и въглища, защото не могат да си позволят да плащат високите сметки за електричество“, разказа Елена.

Ели случайно прочела прессъобщение от Областен информационен център – Пловдив за конкурса и решава, че ще се пробва да напише проект, благодарение на който хората от блока, в който живее, и най-вече възрастните й съседи, да имат по-малки сметки за ток. Идеята за енергийна ефективност на младата девойка изпъкна сред други 6 проекта, които се явиха на регионалния кръг от конкурса.

„Изключително съм щастлива, че спечелих тази награда. Този конкурс бе голямо предизвикателство за мен. Да си призная не очаквах точно аз да стана победител, защото имам някои слабости в проектното си предложение, но нямах време да ги оправям, защото бях на хоров фестивал в Словения. Първо мама ми се обади по телефона, че съм първа и не можех да си намеря място от щастие“, призна призьорката по време на официалното награждаване.

По време на награждаването Елена впечатли репортерите като извиси харизматичен славейски глас и с лекота изпя две популярни народни песни. Освен това, тя е едно от талантливите деца на популярната фондация „Димитър Бербатов“ и проекта „1000 стипендии“ за успели и талантливи български деца. Мечтата й е да продължи да се занимава с архитектура в реномиран университет в чужбина.

Другите отличени младежи са Даниела Николова за нейния идеен проект за създаване на модерен салон за красота, Любомир Аврадалиев с проект за възраждане на тролейбусния транспорт в Пловдив и Евгения Стилянова, която има идея да развива център за кариерно ориентиране и обучение на млади хора.

Областен информационен център – Пловдив е част от мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, изградени с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.