България ще поеме ротационното председателство на ПСЮИЕ

Първите дипломати обсъдиха последните събития в Югоизточна Европа с акцент върху регионалното сътрудничество

България ще поеме ротационното председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/ в периода юли 2015 - юни 2016 г.

Това решиха на среща в Букурещ в петък министрите на външните работи на страните-участнички в ПСЮИЕ, сред които бе и българският външен министър Кристиян Вигенин.

Вигенин заяви увереност, че страните от региона имат потенциала да увеличат ефективността на ПСЮИЕ, като се фокусират върху проекто-ориентирано сътрудничество. Като възможни сфери на взаимен интерес, в които може да бъде постигнат значителен прогрес, той посочи правосъдие и вътрешен ред, икономика, транспортна и енергийна инфраструктура, туризъм, култура и др.

Срещата на външните министри на страните-участнички в ПСЮИЕ е заключителна в този формат в рамките на румънското председателство. Първите дипломати обсъдиха последните събития в Югоизточна Европа с акцент върху регионалното сътрудничество. Външните министри приеха текста на Съвместна декларация на държавните ръководители от региона и одобриха годишния доклад на Съвета за регионално сътрудничество за 2013-2014 г., както и доклад за изпълнението на Стратегия ЮИЕ 2020.