Военни показаха как се пазят българските традиции

Животът

21-06-2014, 14:19

Снимка:

plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В уникален фестивал на любителското художествено творчество

Заключителният етап на прегледа на любителското художествено творчество в Сухопътните войски се проведе в Дома на културата в Стара Загора.

Той беше открит от командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, приветствал участниците и пожелал им успех, висок художествен заряд и дух. С тези свои изяви Сухопътните войски са един от основните стожери и радетели за запазването на изконните български традиции, посочи той.

Прегледите на любителското художествено творчество в Сухопътните войски са естествен продължител на тези традиции и така армейските творци показват своите неподправени самородни таланти пред обществеността и представителите на гражданските и културните институции, военните клубове и читалищата в страната, каза още командирът на Сухопътните войски.

Своя певчески, музикален, танцов и театрален талант показаха индивидуални изпълнители и състави, класирани на регионалните прегледи на любителското художествено творчество от:

- 61 Стрямска механизирана бригада - Карлово;

- 68 бригада специални сили - Пловдив;

- 4 артилерийски полк - Асеновград;

- 55 инженерен полк - Белене;

- 110 логистичен полк - Пловдив;

- Центъра за подготовка на специалисти - Сливен;

- 3 отделен механизиран батальон - Благоевград;

- и домакините от 2 Тунджанска механизирана бригада.

В заключителния преглед взеха участие над 160 самодейци от осем военни формирования. Те се представиха в седем жанра: ансамблово изпълнение на народна музика, изпълнение на маршова песен, изпълнение на фолклорна песен, изпълнение на естрадна песен, инструментално изпълнение, хумор и танц. Те бяха оценявани от жури с председател полковник Анатоли Димитров - началник на отдел „Личен състав” в Командването на Сухопътните войски и членове: госпожа Снежина Темелкова – началник на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, полковник Николай Иванов и подполковник Мариян Деянов от Командването на Сухопътните войски, както и майор Анатолий Димитров – диригент на Представителния духов оркестър на СВ.

61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово завоюва призовите жанрови награди за танц и за инструментално изпълнение и спечели най-голямата купа – тази за първо място за цялостното си представяне в отборното класиране.