Новата канализация спря наводненията в Хисаря

Животът

22-06-2014, 08:40

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Проектът приключва до края на юли

След 20-годишно чакане жителите на Хисаря могат да се похвалят с нова канализация. В града остават да се прекарат последните 200 метра тръби в квартал „Веригово” и така ще бъде завършен последния етап от дейностите.

Досега при всеки по-голям дъжд улиците са курортния град са се превръщали в реки.

„Когато има наводнение и водата няма къде да върви, тя обикновено минава през дворовете и къщите на хората и нанася щети на техните имоти. Надяваме се с изградената канализация да можем да поемем повечето потоци дъждовна вода и тези наводнения да спрат и да няма проблеми с водите, които слизат от склоновете на Средна гора.”, заяви кметът на Хисаря Пенка Ганева. 

Тя отбеляза, че първите резултати са налице, защото няма щети в населените места от общината след поройните дъждове през последната седмица, а досега не е имало порой без последици за града и съседните села.

„Изградени са 24 километра канализационна мрежа, а 12 километра водопроводна мрежа е подменена.”, съобщи още кметът на Хисаря.

Тя отбеляза, че досега фекалиите са се стичали по улиците, защото хората са използвали септични ями.

„За съжаление в 21 век се питахме дали сме европейци, защото нямахме канализация за отпадните води, а тя е изключително нужна за жителите на Хисаря”, коментира заместник-кметът Асен Сурчев.

Традиционно при изграждането на град или квартал се започва с подземната инфраструктура, водоснабдяване и канализация и окабеляването. В случая на град Хисаря обаче за съжаление с години закъснение е започнало решението на проблема с липсата на канализация и тя се изгражда последна.

Проектът е възложен на проектантски екип, който да го подготви, но заради разминаване с европейските норми, той не е одобрен. След встъпването си в длъжност, новото ръководство на общината в лицето на кмета Пенка Ганева, се налага изключително спешно да преправи плана, за да спаси проекта.

Така само за два месеца проектът е бил преработен, внесен и одобрен от  Министерски съвет.

Очаква се до края на месец юли проектът, финансиран от оперативна програма „Околна среда” да приключи успешно.