Организират още един пункт за дарения в помощ на пострадалите от наводненията

Дарените средства ще бъдат насочени към трите пострадали области – Варна, Добрич и Велико Търново

Пункт за събиране на дарения в помощ на пострадалите от наводненията сформираха КНСБ и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“ в сградата на КНСБ в София на пл. „Македония“, 1, съобщиха от синдиката.

За справяне с тежката ситуация, са необходими питейна вода, пакетирана храна, консерви, храна за бебета; тоалетна хартия, памперси, дезинфекционни препарати; инструменти за почистване – лопати, кофи, гумени ботуши, ръкавици и др.

Гражданите могат да направят дарения на парични средства по следните банкови сметки:

Фондация „Помощ за благотворителността в България“
IBAN: BG50UNCR70001520942389
BIC: UNCRBGSF
Банка: УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
Име: (ФПББ)
Основание: Наводнение 2014

В банковата сметка може да се получават дарения и от чужбина, като те няма да бъдат таксувани с входящи такси, посочват от КНСБ.

Български Червен кръст
BG64UNCR76301078660913
UNCRBGSF
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
(За пострадалите от наводненията в страната).

Гражданите могат да помогнат също като изпратите съобщение с текст – DMS VARNA на номер 17777, обявен от Български дарителски форум или на кратък номер 1466, обявен от БЧК за всички мобилни оператори за набиране на финансови средства чрез изпращане на благотворителни SMS-и на цена 1 лев.

Дарените средства ще бъдат насочени към трите пострадали области – Варна, Добрич и Велико Търново.

Доброволци, организирали се във Фейсбук грута „Да помогнем на Аспарухово“ съобщават, че е хубаво хората, които изпращат помощи да ги сортират, така че лесно да бъдат раздавани според нуждите. В групата има и призив да не се използва случаят някой да се отървава от скъсани дрехи и обувки. Пострадалите от наводнението нямат възможност да стоят с часове на опашка и е по-добре да се ходи по домовете им, посомват още участниците в групата. Желаещите да се вклѝчат на място с помощ се разпределят пред общината в самия квартал, се посочва в групата.

По данни на Българския червен кръст около 420 доброволци почистват варненския квартал „Аспарухово“ след наводнението. Това каза генералният директор на организацията Христо Григоров.

„Благодарение на разбирането от страна на корпоративния бизнес бяха доставени лопати, ботуши, с които обухме всички хора, дадохме лопати и в момента те почистват както района така и самите къщи и дворове на хората, особено на възрастните, които имат нужда от помощ“, допълни Григоров.

Той изказа благодарности на доброволците, които са се стекли от всички краища на България да помагат по собствено желание и допълни, че към момента постоянно се стичат хора в пункта на БЧК пред кметството на кв. „Аспарухово“.

„Българският народ показа, че дълбоко в неговата ценностна система съществуват понятието милосърдие, съпричастност и готовност за подаване на ръка. В пункта на БЧК във всеки един миг идват хора, които носят провизии и питат, с какво могат да помогнат. Обадиха се, също така, десетки фирми, които докараха няколко големи тира с вода и няколко големи камиони с храни, така че нещата са под контрол“, каза още Христо Григоров.