Остава в сила бедственото положение в Добрич

Навсякъде в града вече има ток

В Добрич няма населени места без ток, но все още не работят три трафопоста. Помпена станция "Болата" все още е извън строя, три села в Каварненско, включително ваканционното селище "Русалка", са без вода. Продължава контролираното изпускане на прелелия язовир "Плачи дол".

От общината предупредиха хората, които живеят в ниската част на града да бъдат особено внимателни през нощта, защото след поройния дъжд вчера следобед към града отново потекоха кални води. Нивото на калта, водата и тинята започна да се покачва. Особено в наводнената северна част на града и около дерето.

Само вчера следобед от пороя три къщи се срутиха, а работата по отводняването се обезсмисли, защото канализацията връща водата обратно. Както казах, снощи късно ВиК пуснаха водата навсякъде, но предупрежденията са за питейна вода да се използва бутилирана, другата след преваряване. Пострадалите от пороя хора започнаха да подават молби за помощи и отново се препънаха в организацията. На част от тях се наложи и то в съботния ден да търсят извън общината копирни машини за копие на документите си. Днес започва и оглед на наводнените имоти.

По искане на Кризисния щаб в Добрич във възстановителните работи в града ще се включат пожарникари и спасители от Силистра, Шумен, Русе, Стара Загора и Пловдив, съобщиха от МВР. Екипите, ангажирани с наблюдението на критичните точки в града и по поречието на реките на територията на Добрич и Русе, са докладвали за лек спад и отдръпване на водната стихия.

При посещението си в Добрич вчера, президентът Росен Плевнелиев призова общинските администрации да бъдат по-активни при описването на щетите от бедствието, за да може междуведомствената комисия по бедствия и аварии да ускори процедурите по обезщетяване на пострадалите хора:
"Държавният глава е тук, за да може институциите да се обърнат с лице към хората, да им обяснят и същевременно да им помогнат. Моята задача като държавен глава е да чуя хората, да чуя внимателно какви са техните изисквания и питания към институциите. Хората питат каква е причината, аз ще попитам, освен, че ще питам, ще чакам и отговори. Не заради себе си. Хората питат кога и по какъв начин могат да бъдат компенсирани. Има правила, те трябва да бъдат обяснени. Предполагам, че може Държавната комисия за бедствия и аварии много бързо да се задейства. Тогава, когато общината си свърши работата и опише щетите, съответно хората да бъдат компенсирани. Много е важно институциите да бъдат на висотата на очакванията на гражданите."

 

Актуалната обстановка в община Добрич следете в Dobrichutre.bg