Експерти изследват картина на Пабло Пикасо

Мистериозен мъж се крие в произведението "Синята стая"

Експерти по изобразително изкуство ще претърсят архивите, ще анализират кореспонденцията, скиците и фотографиите в опит да идентифицират мистериозния мъж, чийто портрет се появи скрит умело в картината от 1901 г. на Пабло Пикасо „Синята стая”.
Изкуствоведи и реставратори ще преровят архивите на великия испански художник Пабло Пикасо, ще анализират внимателно всички негови скици и платна, за да опитат да установят кой е тайнственият мъж, скрит умело в картината на гения „Синята стая”.

Преди няколко дни експерти откриха с инфрачервена техника образ на мъж с папийонка, подпрял глава с ръка, в шедьовъра от ранния период на Пикасо. “Това, което ще опитаме да установим с идентифицирането на тази личност, е близкият кръг на Пикасо, с който той е общувал в ранния период от творчеството си. Тогава художникът е започвал да гради име на творец. Тогава е започнал да се оформя характерният му стил.“, обяснява Сюзън Франк – куратор на колекцията „Филипс” във Вашингтон.

Изследователите се надяват материал от Музея “Пикасо“ в Барселона и от друг музей в Париж да хвърли известна светлина върху загадката. Картината от колекцията „Филипс” е нарисувана през 1901 г., в началото на синия период на Пикасо. Майсторът вероятно е нарисувал първо портрета на мъжа, а след това е използвал повторно платното.

Кураторите подозират отдавна, че под „Синята стая” има още нещо заради несъвпадане на мазките. Кой е нарисуваният мъж засега е загадка. Специалистите изключиха вероятността това да е автопортрет. Възможно е да е търговецът на картини Амброз Вилар, който организира първата изложба на Пикасо през 1901 г. Документи или насоки за това по платното няма.
Експертите се надяват да успеят да създадат дигитален образ на портрета на мъжа с цветовете, използвани от Пикасо.