Имало опасност софийските реки да прелеят

Реките и язовирите се наблюдават денонощно

И в София е имало няколко ситуации, които е можело да станат критични, но не са забелязани заради взетите навреме мерки. Това стана ясно от думите на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти.

"Благодаря на хората, които работеха през всичките тези дни, когато имаше сериозни порои и в София, за наблюдението и бързата реакция както на колегите от „Сигурност”, така и на колегите от пожарната", каза столичният градоначалник.

Тя увери, че „Реките и язовирите се наблюдават денонощно не само през този период, а и по принцип имаме такава организация. Районните кметове, техните екипи и дирекцията по сигурност имат тази задача. Денят ми започва с бюлетин за състоянието на нещата в София, включително реките и язовирите. От няколко дни сме се договорили с Дирекцията по сигурност тази информация да се качва и на тяхната страница, за да може и хората да виждат”, допълни Йорданка Фандъкова.

„Има леки завишения на нивата на реките, но няма нищо тревожно на територията на Столичната община. Язовирите се наблюдават, някои от тях се изпускат санитарно или контролирано, в зависимост от нивата, така че към момента на територията на Столичната община нямаме рискови ситуация”, каза още кметът.

Йорданка Фандъкова добави, че Столична община е в готовност през цялото време да подпомага бедстващите в Добрич и Варна:„Знаете, че имаме над 60 човека обучени доброволци, които са на разположение и са в готовност. Вчера изпратихме една сметопочистваща машина по молба на кмета на Варна и на главния комисар Николай Николов – всички трябва да работим заедно и да сме солидарни”.