Цветан Василев приключи!

Взеха му банките! Влоговете на гражданите са спасени!

Управителният съвет на Българската народна банка след подробен анализ на ситуацията, създадена от недостига на ликвидност на Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество – бивша „Креди Агрикол – България“ (банковата група КТБ) заявява потвърждава поставянето на КТБ под специален надзор, както и прилагането на същата мярка към нейното дъщерно дружество. Това съобщиха от БНБ.

Банката информира и за недостиг на ликвидност в банковата група КТБ, който е изолиран случай от цялата банкова система и не е свързан с функционирането на останалата част от банковия сектор.

На основание на тези констатации Управителният съвет на БНБ е поставил Креди Агрикол България ЕАД под специален надзор за три месеца; назначи за квестори Станислав Георгиев Лютов и Елена Здравкова Костадинчев; и отстрани от длъжност членовете на Управителния и на Надзорния съвет на Креди Агрикол България ЕАД.

С цел запазване на финансовата стабилност на страната Българската народна банка с пълната подкрепа на правителството ще възложи на квесторите да осигурят пълен анализ и оценка на активите и пасивите на банковата група от независим външен одитор за срок от десет дни; ще бъдат предприети действия за отписване на капитала на акционерите на банковата група и отнемане на техните права в съответствие с предвидените от закона процедури.