Кметът на Варна: Всички имат вина за случилото се!

Нивото на подпочвените води е голямо, има няколко локални свлачища в различни райони

Всички имат вина за случилото се. При такава човешка трагедия, има и чувство за вина. Това каза кметът на Варна Иван Портних в предаването „Всяка неделя” на Нова телевизия.

Той обясни, че много от нерегламентираните сгради в „Аспарухово“ се появяват там през 60-те и 80-те години във връзка с преместването на жители, обитавали района на строителство на язовир. Това е станало с решение и разрешение на общинския Народен съвет тогава, без документи. Става въпрос за близо 300 сгради без статут, допълни Портних.

„От година и половина са влезли в строителните граници с влизането на Общия устройствен план на Варна. Аналогичен е случаят и в района на „Максуда“, и във „Владиславово“. Започнали сме поетапни стъпки, в две от махалите има уведомления до хората за доброволно напускане. Процедури са стартирани, но това са десетилетия бездействие. Ако днес трябва цялото това строителство да бъде ревизирано и съборено, означава, че ще имаме над 1000 семейства, които просто няма къде да отидат“, обясни Портних.

Основен проблем в района са свлачищата, като за много от жилищните постройки има реална опасност, посочи кметът на общината.

„Тук трябват целеви средства и този проблем трябва да се решава бързо, защото ще настъпи същото. В момента нивото на подпочвените води е голямо, има няколко локални свлачища в различни райони на „Аспарухово“, допълни Портних.