КТБ става държавна

Новините

23-06-2014, 06:16

Снимка:

"Стандарт"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Хората да са спокойни за парите си, призоваха от БНБ

КТБ става държавна. Новият й собственик ще бъде Българската банка за развитие. Пари в затворения трезор ще налее и Фондът за гарантиране на влоговете. Решението за това бе обявено вчера от БНБ. Управата на Централната банка реши да отпише целия капитал на досегашните акционери и да отнеме напълно техните права. Това се отнася за "Бромак" ЕООД, зад което стои Цветан Василев с 50,66% от акциите на банката, "Бългериан Акуизишън къмпани" със седалище в Люксембург (30,35%) и руската "Внешторг банк" (ВТБ) с 9,9%. Мярката важи и за "Креди Агрикол" България, която съвсем наскоро стана 100% собственост на КТБ. Дъщерното дружество също е поставено под особен надзор, а в него влязоха квестори. "Искаме хората да са спокойни за парите си и за цялостното състояние на българската банкова система", казаха за "Стандарт" от БНБ. Оттам съобщиха още, че гишетата на двете банки ще бъдат отворени за клиенти на 21 юли. 

Държавата взема КТБ и дъщерното й дружество "Креди Агрикол" България. Управителният съвет на БНБ реши вчера да отпише целия капитал на досегашните акционери в банковата група и да отнеме напълно техните права. Към момента на затварянето акционери в КТБ са "Бромак" ЕООД, зад което стои Цветан Василев с 50,66% от акциите на банката, "Бългериан Акуизишън къмпани" със седалище в Люксембург (30,35%) и руската "Внешторг банк" (ВТБ) с 9,9%. "Креди Агрикол" България пък е 100% собственост на КТБ. Така Цветан Василев, фирмите около него, както и ВТБ, скоро няма да са собственици на двете банки. 
На тяхно място БНБ вкарва като акционер държавната Българска банка за развитие (ББР), както и Фонда за гарантиране на влоговете в банките. С тяхната финансова инжекция ще се увеличи капиталът на банковата група. Това на практика означава одържавяване на двете частни кредитни институции. 
Възможността ББР и Фондът за гарантиране на влоговете да увеличат капитала на частна банка е разписана в Закона за кредитните институции. Там е посочено, че ако една банка е под специален надзор, БНБ може да разпореди увеличение на капитала й с нови акции, които да бъдат придобити от ФГВБ или посочена от централната банка финансова институция.
Все още не е ясно колко голяма е ликвидната дупка в частния трезор и съответно колко пари трябва да налее държавата в тях. Според неофициална информация от банката до затварянето й в 11,40 часа на 20 юни, петък, са били изплатени над 1 млрд. лв. В този ден ръководството на КТБ отправи писмо до БНБ, че не е в състояние да изплаща повече парите от депозитите на граждани, които закриват сметките си в частния трезор. Опашки се виеха пред офисите й цяла седмица преди това. Вчера от БНБ заявиха, че е направен подробен анализ на ситуацията и решението за поставянето на КТБ под специален надзор е напълно оправдано. Вчера БНБ обяви, че затваря и дъщерното дружество на КТБ - търговска банка "Виктория", която все още е със старото си име "Креди Агрикол" България ЕАД.  Особеният надзор е за 3 месеца. Назначени за квестори са Станислав Георгиев Лютов и Елена Здравкова Костадинчева, а членовете на управителния и на надзорния съвети на "Креди Агрикол" България са отстранени от длъжност. Те, както и квесторите на КТБ - Христина Стамова и Славяна Данаилова, назначени в петък, имат срок от 10 дни да възложат и осъществят пълен анализ и оценка на активите и пасивите на банковата група от независим външен одитор. Според Закона за кредитните институции БНБ има право да предприеме всички тези мерки в случаите, когато възниква съмнение, че дадена банка не може да изпълнява лиценза и задълженията си по него и така застрашава парите на вложителите си. "Недостигът на ликвидност в банковата група КТБ е изолиран случай от цялата банкова система и не е свързан с функционирането на останалата част от банковия сектор", се казва в съобщението на Централната банка, публикувано на нейната интернет страница. 
"Креди Агрикол" и КТБ ще бъдат отворени на 21 юли в 9 часа, пише още там. Както и че в тези си действия БНБ има пълната подкрепа на правителството.