Делото за смъртта на 4-годишната Никол тръгва отново

Животът

23-06-2014, 12:12

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Детето издъхна в адски мъки през септември 2009 година

Възобновяват процесът срещу една от лекарките, обвинени в смъртта на 4-годишната Никол Сурчева, пише smolyanpress.net.

Делото срещу началничката на Детско отделение в смолянската болница бе временно спряно заради нейно заболяване. Тази седмица обаче тръгва отново в смолянския Окръжен съд, пише

К.В. е обвинена, че за времето от 03,35 до 06,00 часа на 20.09.2009 г. в град Смолян в "Спешно приемно отделение" при МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" АД – гр.Смолян, поради немарливо изпълнение като дежурен лекар на 19/20.09.2009г. в "Детско отделение", при изискана и назначена консултация на пациент в "Спешно приемно отделение" при МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" АД – гр.Смолян е причинила по непредпазливост смъртта на Никол.

Според обвинението тя не се е отзовала на повикване за консултация на пациента в "Спешно приемно отделение" в 03,50 часа  на 20.09.2009 г.,  не е снела анамнеза и клинично състояние на детето, не е назначила изследвания, не е провела лечение и не е взела решение за хоспитализация.

Единствено дете на Николай Сурчев и Мая Илиева, момиченцето почина на 20 септември 2009 г. от бързо развиващ се сепсис след варицела. Според близките то издъхнало в страшни мъки след три часа престой в болницата.

През март т.г. Върховният касационен съд потвърди присъдите на две лекарки, които бяха обвинени, че с бездействието си са допринесли за смъртта на момиченцето. Те получиха условни присъди от 1 и 2 години, както и лишаване от правото да упражняват лекарска професия за същото време. А третият подсъдим – пловдивчанинът д-р Виктор Господинов, отново бе признат за невинен.

"Смъртта на детето не е била неизбежна, нито в резултат на неблагоприятно стекли се обстоятелства в последните часове от живота му. Нуждаело се е от квалифицирана медицинска помощ, която родителите своевременно са търсили, но за него не са били положени необходимите медицински грижи", посочват в мотивите си върховните съдии.

Първоначално обвинения бяха повдигнати срещу петима медици. В последствие срещу д-р Тиганев прокуратурата го отмени. По време на делото тежко заболяване на една от лекарките наложи делото да бъде временно спряно. Апелативният съд реши процесът да продължи без нея, а в последствие тя да бъде съдена сама.