"Дер Щандард": Австрийската полиция иска ареста на български олигарси

Sms към Цветан Василев: "Давам ти последен шанс. Знам къде си. Не ме карай да правя глупави неща. Ще те намеря."

Австрийската федерална полицейска служба е изпратила в петък молба до българската прокуратура да издаде заповед за ареста на Делян Пеевски, пише в понеделник австрийският всекидневник "Дер Щандард", цитиран от Капитал.
По информация на вестника това е станало след като Цветан Василев се е обърнал към полицията във Виена с молба да разследва изпратени до него заплашителни смс-и. "Давам ти последен шанс. Знам къде си. Не ме карай да правя глупави неща. Ще те намеря" е гласяла последната заплаха към Василев във вторник вечерта миналата седмица според информацията на вестника.
От прокуратурата заявиха за "Капитал", че не са получавали искане за задържането на Пеевски. Като народен представител той има имунитет и задържането му може да стане само, ако парламентът гласува свалянето на имунитета на депутата.
Информацията за искането за международна помощ, свързана с разследване за приготовление за убийството на Цветан Василев, беше потвърдена за "Капитал" от източници от ГЕРБ.
Преди десет дни прокуратурата в София задържа трима души по обвинение, че са се опитали да убият Пеевски. След като съдът отказа да ги задържи с мотив, че няма никакви доказателства, прокуратурата протестира, но впоследствие отказа да поддържа тезата си.
"Дер Щандард" допълва, че Василев е бил във Виена по работа и е останал след заплахата в града. Той твърди пред вестника, че смс-ът е дошъл от "бившия му бизнес партньор" Делян Пеевски и това не е бил първият такъв - на 22 май бил получил и обаждане в австрийски хотел, на което му било съобщено, че Пеевски търси убиец, чието име се знае. Пет милиона долара щял да плати депутатът за убийството на Василев, твърди вестникът.
След втората смс-заплаха трети отдел на австрийската федерална полицейска служба, който се занимава с организирана и обща престъпност, се е активизирал и е изпратил молбата до българската прокуратура. От полицията са отказали да потвърдят информацията пред "Дер Щандард". Говорителят на полицията Марио Хайл, цитиран от изданието, е заявил, че не дава информация за непублични издирвания.
Изданието пише още, че Виена изглежда намесена в битката между двамата бизнесмени, "при която става въпрос за повече от спор за изискуемост на кредити от трицифрени милиони - газовият проект Южен поток, независимостта на българската съдебна система и намесата на правителството в различни успешни приватизационни сделки и спечелени обществени поръчки за двамата бизнесмени".
"Дер Щандард" допълва, че Пеевски и Василев са били партньори десет години. При избора на строител на Южен поток техни общи фирми спечелили поръчките, но междувременно Пеевски е придобил и дела на Василев.
"Бях сляп. Сега плащам цената", е коментирал Цветан Василев. Вестникът припомня също поставянето на КТБ под надзор, медийната кампания срещу Василев във вестниците на майката на Пеевски и разследванията на софийската прокуратура, които са предизвикали "паника". Според информацията на изданието в понеделник трябва да започнат разговори за преобразуване на КТБ чрез по-малките акционери, като финансовата необходимост се оценява на 750 милиона евро. Вестникът все пак посочва, че Василев е един от най-големите, но и спорни бизнесмени в България и допълва, че бизнесът му се простира в много сфери, а депозити в КТБ са имали държавните енергийни дружества, докато правителството не е сложило ограничения.
В края на материала се припомня неуспешният избор на Пеевски за председател на ДАНС и последвалите протести, както и задържането и освобождаването на тримата души, които той наричаше "моите убийци".
Австрийският всекидневник "Дер Щандарт" показва топло отношение към мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и следи отблизо бизнес и политическите му тегоби в България.

Междувременно Малина Александрова, директор на Дирекция "Публична дейност" на главната прокуратура, съобщи за БГНЕС, че в прокуратурата няма постъпило искане от австрийската полиция за задържане на Делян Пеевски. Александрова уточни, че искане за задържането му може да бъде отправено от австрийската полиция до МВР, а по адресна регистрация на лицето може да бъде отправено искане и до Софийския градски съд.