Опасност от преливане в западната част на Марица

Мисия Пловдив

23-06-2014, 15:06

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

Само при екстремални събития. Предлагат изграждане на пешеходна и велоалея в коритото на реката

Опасност от преливания има в западната част на река Марица в Пловдив, алармираха експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Черният сценарий обаче е възможен само при екстремални събития, успокоиха те.

Специалистите предложиха изграждане на пешеходна и велоалея в коритото на реката от Гребния канал до Адата. Предложенията са във връзка с приключването на предпроектните проучвания по цялото 10-километрово водно трасе в границите на Пловдив. Велоалея от 10 километра, пешеходна и зелена зона, която да свързват източната и западната части на Пловдив, предлагат от УАСГ.

Другата интересна идея е направата на Водно огледало от северната страна на остров Адата. То ще може да се отваря при екстремни водни обеми.

Марица да е плавателна обаче е невъзможна, категорични са от УАСГ. Причините, които посочиха експертите, са ниските подпочвени води и едрият чакъл по дъното на реката.

Сега е времето, поради възможностите за европейско финансиране, река Марица да стане част от културния живот на Пловдив, коментира кметът Иван Тотев.

В проучването на специалистите от София са начертани и мерки как да се избегне повишаването на ерозията на речното дъно, което може да доведе до подкопаване на подпорните стени и диги.