Издигат паметник на Тервел пред катедралата в Поморие

Бургас Лайф

23-06-2014, 13:34

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проф. Божидар Димитров в Поморие, заради хан Тервел

Българският хан бил забравен ппрез 20-ти век, смятат историци

Да бъде издигнат паметник на хан Тервел в градината пред катедралната църква в центъра на Поморие искат граждани, историци и управа на общината.

Това стана ясно по време на изложба, посветена на живота и делото на българския хан, управлявал от 701-722 г.. Експозицията бе открита във фоайето на читалище „Просвета” в Поморие. За нея в града присъства и проф. Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей.

В чест на Тервел са създадени десетки драми, поеми и романи. Обявен е за светец и на Западната, и на Източната църква. Фрески с неговия лик има в десетки възрожденски църкви. Неизвестно защо през ХХ век той е забравен от Българската църква. 

ан Тервел е син на кан Аспарух и внук на кан Кубрат - основатели на Българската държава. По време на неговото управление /705 г./ българската армия за пръв и последен път превзема Константинопол /днес Истанбул/ и връща на престола сваления византийски император Юстиниан ІІ. В знак на благодарност императорът дарява на България Южното българско Черноморие с административен център Анхиало /Поморие/. Кан Тервел преселва в Анхиало хиляди прабългари и му дава ново име – Тутхон. С това име градът се споменава до края на ХІV век.
През 708 г. Юстиниан се опитва вероломно, нарушавайки мирния договор, да си върне областта, стоварвайки мощен десант по поморийските плажове, превземайки и Анхиало. Но българската войска, командвана лично от Тервел, разгромява нашествениците. Юстиниан заковава щита си на портата на Анхиало в знак, че се предава и бяга от града. Анхиало остава завинаги български.
Кан Тервел се обявява за спасител на Европа, след като през 716 г. разгромява 200-хилядна арабска армия, нахлула в Стария континент в изпълнение на повелята на Пророка за ислямизиране на света.