"Скалите проговарят" в Музея

Това е поредната тема от срещите в четвъртък

Този път интересният диалог ще се проведе с Елена Димитрова - сценарист и продуцент, президент на ПК „Интернешънъл филм сървиз - София". Тя ще представи документалния филм "Скалите проговарят".
В Източните Родопи са открити скални структури, създадени от много ранна цивилизация, които нямат аналог в света. Те са свидетелства за интензивен и богат духовен живот със сложни религиозни практики още през неолитната и особено през енеолитната епоха. Тази непозната до сега цивилизация, с изумителни металургични умения и астрономически познания, вероятно полага основите на европейската цивилизация.
Според проф. Ана Радунчева (НАИМ при БАН), консултант и водещ във филма, светилищата са в една обща система, тъй като между тях има видима връзка. Праисторическият човек ги е използвал повод на различни празници, почитане на богове, извършване на предсказания и ритуали.
През 2010 г. на Третия фестивал за културно наследство филмът е отличен с Втора награда, а през 2011 г. е представен в Българския културен институт в Париж.
Входът е свободен. Началото е от 17.30 в четвъртък, 26 юни. Мястото- Регионален исторически музей, Стара Загора.