1 млн.лв. са щетите от наводненията на Хаинбоаз

Мисия

23-06-2014, 14:15

Снимка:

Радио Велико Търново

Автор:

Дарин Петров

Всичко от Автора

Още по Темата:

До края на юли възстановяват движението през Хаинбоаз

Хаинбоаз е разрушен!

И тук причина за щетите е изсичане на гори

На 1 млн. лв. възлизат щетите от наводненията на Хаинбоаз. До края на юли е крайният срок за разчистването на прохода. Това съобщи пред журналисти Стефан Чайков от ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура". По думите му, почиставнето може да приключи и по-рано. Предстои да се укрепят всички свлачища срутища, а дотогава движението от там остава забранено.

Областният управител на Велико Търново Георги Рачев бе категоричен, че една от основните причини за пораженията на Прохода на Републиката е безразборната сеч на горски насаждения, която продължава вече 25 години. Именно тези огромни дървета, които са сечени и хвърляни, водата е довлякла до прохода Хаинбоаз. Първоначално дърветата са задържали водата, но постепенно под напора на огромното количество валежи са тръгнали надолу“, каза пред Фокус Рачев.

Междувременно назрява напрежение сред собствениците на заведения в прохода "Хаинбоаз". То е породено от факта, че проходът е затворен след наводненията от четвъртък вечерта, предаде БГНЕС. Те недоумяват, защо трябва да бъде затворен за толкова дълго международният път. По протежението на прохода има десетки търговски обекти, заведения, паркинги, хотели и бензиностанции в които работят стотици хора. Сега те са заплашени да останат без работа, а работодателите им обречени на фалит.