Цветовете и звукът подобряват вкуса на виното

За да се насладите на вино с отличен вкус, не е необходимо да купувате скъпа бутилка

По-добре се погрижете за подходяща обстановка, защото така можете да подобрите вкуса на напитката с 15%, съобщи в. "Дейли Мейл".

Експеримент в Лондон показа, че червеното осветление и нежната музика подобряват преживяването с 9%, докато зелената светлина и накъсаната музика развалят впечатлението с 14%. Зелената светлина обаче е полезна, ако човек предпочита свежи напитки, които не са толкова силни.

Ако човек не може да промени осветлението, като сложи поне една допълнителна лампа, може да смени покривката или чашите.

Червената покривка и чаши също могат да придадат по-плодов вкус на виното. За свеж вкус помага аранжировка в зелено или зелена храна.

В експеримента на проф. Чарлз Спенсър от Оксфордския университет са участвали 3000 души. Всеки от тях е получавал по една-единствена чаша вино, от която пиел в променяна среда при различно озвучаване. Ефектът се проявявал само за секунди.

"Изненадани бяхме да видим, че цветовете и звукът имат толкова голям ефект върху вкуса на виното", каза проф. Чарлз Спенсър.

"Знаехме, че е вероятно те да се отразяват, но резултатите надхвърлиха много надеждите ни", споделя той.