През интернет проверяваме здравните си вноски

Здравноосигурителният статус - особено важен за завръщащите се от чужбина

Приходната агенция съветва да проверяваме здравния си статус през интернет, преди да се посетят офисите на НАП. Здравноосигурителният статус е от особено значение за българите, които се завръщат от чужбина за лятна ваканция или по друг повод.

За проверката е необходимо да се влезе в сайта на НАП в интернет на: www.nap.bg, или директно на https://inetdec.nra.bg/freesrvinfo.html, където са публикувани електронните услуги със свободен достъп. За тях не се изисква електронен подпис или ПИК и може да се използва: „Справка за здравноосигурителен статус“, след въвеждане ЕГН на лицето, и „Здравноосигурителен калкулатор“, за да се пресметнат дължимите здравни вноски и начислените лихви за посочен период, за който същите са дължими.

От началото на месец юни над 1000 клиента са направили справка за здравния си статус в Офисите на НАП в Стара Загора и Казанлък. Над 400 са новите потребители на Е-услугите на НАП достъпни с електронен подпис и ПИК, за същия период.

От НАП съветват още, клиентите да ползват активно и информационния телефон на Агенцията за приходите: 0 700 18 700. На цената на градски разговор българските граждани могат да получат подробна информация за здравния си статус, и друга касаеща правата и задълженията им към държавата за данъци и осигуровки.