Войната "Пеевски - Василев" излезе на международната сцена

Новините

24-06-2014, 06:28

Снимка:

"Сега"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Банкерът сезира австрийската полиция, че депутатът го заплашил с убийство. Той пък сезира прокуратурата за набеждаване

Австрийската полиция е поискала от българските си колеги да бъде арестуван депутатът от ДПС Делян Пеевски, съобщи вчера вестник "Дер Щандард". Така битката между неуспелия шеф на ДАНС и доскорошния му бизнес партньор - банкера Цветан Василев, влезе в международната си фаза. 
В статията се твърди, че полицията във Виена е започнала разследване по сигнал на Василев, че с есемес е бил заплашен със смърт от Пеевски. "Давам ти последен шанс. Знам къде си. Не ме карай да правя глупости. Ще те намеря", пишело в краткото съобщение, което Василев получил от Пеевски миналия вторник. Василев получил обаждане и на 21 май. Тогава човек, чието име не се споменава, му съобщил, че Пеевски му търси убиец и че бил готов да плати за услугата 5 млн. долара. Новината идва няколко дни след като прокуратурата претърси фирми, свързани с Василев, и обвини трима души, срещу които съдът не намери никакви доказателства, че са подготвяли убийството на депутата. Преди няколко дни агенция ПИК съобщи, че в Интерпол е постъпил сигнал за заплаха за убийство на Цветан Василев, но това не беше потвърдено от други източници. 
Според "Дер Щандард" австрийските разследващи официално са поискали от българските власти Пеевски да бъде арестуван. От прокуратурата в София заявиха, че нямат подобно искане, но ще го изпълнят, ако се получи. От МВР и от Софийския градски съд, където също би могъл да бъде изпратен подобен документ, казаха, че не са получавали. Самият Пеевски обаче индиректно потвърди автентичността на сигнала, тъй като в понеделник следобед подаде жалба срещу четирима, които го набедили в престъпление. За да твърди подобно нещо, трябва да е получен официален документ срещу него в прокуратурата. 

Вместо това от Софийската градска прокуратура потвърдиха, че има жалба от Пеевски, но отказаха повече подробности. Говорителят Елка Ваклинова обясни, че жалбата е постъпила в края на работния ден, не е разпределена на наблюдаващ прокурор, никой не я е чел и затова не може да се каже срещу кого е, нито за какви престъпления е. Депутатът обаче обясни пред обичайната си трибуна - агенция ПИК, че ще се жалва от четирима: Цветан Василев, шефа на III отдел във Федералната криминална полиция на Австрия - Ернст Гайгер, автора на статията Маркус Бернат и Барак Алон - лобист и съветник на банкера. Той заяви, че статията срещу него е сценарий.

"Никога не е случвало такова нещо, никога не съм предлагал на никого пари за убийство, в главата ми дори не се е раждала такава гнусна идея. Това, което знам, е, че Василев се занимава с такива работи", каза Пеевски. Той заяви, че Василев държи на заплата от 15 хил. евро журналиста Бернат и полицейския шеф Гайгер. "Алон, Гайгер и Василев пишат сериали, живеят в сериали, продуцират сериали", твърди Пеевски. В статията на "Дер Щандард" изобщо не са споменати Алон и Гайгер, затова не е ясно за какво набеждаване става дума.

До редакционното приключване на броя информацията за искания арест на Пеевски не бе потвърдена нито от българските институции, нито от австрийската полиция. Според "Дер Щандард" говорителят на полицията във Виена Марио Хайл е отказал да даде подробности с аргумента, че не се дава информация за издирвания, които не са публични. Вестникът прави обзор на отношенията на доскорошните бизнес партньори и отбелязва как получават поръчката за "Южен поток". 

Макар че поредният епизод от войната "Пеевски - Василев" ангажира сериозен медиен интерес, политиците не пожелаха да го коментират. БСП, ДПС и ГЕРБ категорично отказаха да говорят по темата. Единствен депутатът от "Атака" Десислав Чуколов заяви пред "Сега", че става въпрос за разрив между близки до ДПС бизнесмени.

ПРОЦЕДУРА

Дори българските разследващи да получат от австрийските искане за арест на Пеевски, разследване срещу него ще се случи много трудно, защото има депутатски имунитет. Разрешение за подобно разследване може да даде само парламентът, ако главният прокурор Сотир Цацаров направи искане за сваляне на имунитета и то бъде одобрено. Имунитетът на народния представител има две отделни съставни части и за двете трябва отделно разрешение от Народното събрание - веднъж за възбуждане на наказателно преследване, веднъж за арест. За образуване на дело депутатът може сам да се откаже то имунитета си, но за задържане трябва да се произнесе парламентът. Досега искане за екстрадиция или за задържане чрез европейска заповед за арест на депутат или на друго лице с имунитет не се е случвало. В закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, който е в сила от 2005 г., има раздел "Привилегии и имунитети". Според разпоредбата на чл.47 "исканото лице се ползва с привилегия или имунитет по отношение на юрисдикцията на България и български орган има правомощие да отнеме привилегията или да снеме имунитета, съдът незабавно прави искане за това до компетентния орган".
ДУМА СРЕЩУ ДУМА
"Бях сляп, сега си плащам за това."
Цветан Василев пред "Дер Щандард"

"Крадецът вика: Дръжте крадеца!, или по-скоро убиецът вика: Дръжте убиеца!"
Делян Пеевски пред ПИК