Живко Гочев: Язовирите нямат общо с водата, заляла Добрич

Категорично вода от язовирите няма от къде да дойде, защото река Добричка се захранва от водосбор около селата Драганово, Опанец и Богдан. Това заяви в ефира на радио „Добруджа" бившият шеф на „Гражданска защита" Добрич Живко Гочев. Той обясни, че има две дерета, които се включват в ръкава на Сердика. В тази част има 3 язовира – Плачи дол 1 и 2, които доколкото знам преливат, но са в изправност. Другият е Минково. Според Гочев няколко неща способстват за високата вълна: голямата площ на водосбора – 100 кв. километра, преовлажнената почва, голямото количество на валежите.

При това положение почвата не може да поеме повече вода и тя се насочва към канала. Гочев има забележки и към ремонта на канала, преминаващ през Добрич. В основата си е по-широк, отколкото в изхода и е нормално водата, която влиза в него, да се разлее. Водата се е разляла още от парка и после в целия град по протежението на бул. „Русия".

Мостът в градския парк, който е зад зала „Русалка" е изграден така, че снижава пропускателната способност на водата наполовина. Височината на пропускане там е само 1 метър, обясни Гочев. От Варненския път – през Бранище, Плачи дол и на „Сердика" се събира другото дере от Поп Григорово, Минково и Победа, след това влизат края „Сердика". От там отива към Пожарната, квартал „Иглика", където се събират двете дерета, каза още бившият шеф на гражданска защита. Според него е подценена ситуацията, защото разливът на водата, която се е събирала в доста голямото дере около Драганово и Опанец не е бил рано сутринта а доста по-късно.