125 архитекти напират да преобразят площад "Централен"

Мисия Пловдив

24-06-2014, 13:34

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

До 15 юли става ясно как ще изглежда центъра на Пловдив

125 архитектурни проекти от 41 държави участват в международния конкурс  за обновяване  пространството на площад „Централен” в Пловдив. Това каза днес кметът на Пловдив Иван Тотев. Само 23 от тях са български, допълни градоначалникът.

Пловдив, площад „Централен” стартира през месец април, а приемът на предложения завърши на 20 юни тази година. Тази седмица предстои международното жури  да отличи най-добрите три проекта, а победителят ще бъде избран от Община Пловдив след обществено обсъждане. Най-добрият ще получи награда в размер на 20 000 лева, а за второ и трето место са отредени по 10 000.

Международното жури е в състав арх. Саша Бегович (Хърватска), арх. Асер Ортега (Холандия), арх. Елена Аргирова (Франция), арх. Илко Николов, председател на Общинския съвет в Пловдив, арх. Румен Русев, главен архитект на Община Пловдив, арх. Любо Георгиев, директор на  ONE ARCHITECTURE WEEK и Милена Металкова, преподавател в  УАСГ, София.

В процеса на журиране ще участва и eкспертна комисия, която включва представители на Министерство на културата, Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България, Фондация "Пловдив 2019", както и юрист.

На Любо Георгиев и колегите му предстои нелеката задача да опредлеят имената на тримата финалисти до края на месеца.

„Този конкурс е огромен успех за Пловдив и поставя града ни на световната архитектурна карта. Ние искаме да създадем един много добър и успешен модел за градско развитие. Искаме да покажем, че единствено когато нещата се случват по прозрачен начин, е гарантиран добър обществен прием и консенсус по въпроси, които касаят всички граждани на Пловдив и бъдещето на града ни.”, каза кметът  Иван Тотев.

Архитекти от България, Сърбия,  Франция,  Португалия, Великобритания, Испания, Турция, Италия, Гърция, Аржентина и още куп държави от цял свят изпратиха своите предложения за новия облик на площад „Централен” под тепето.