Екопътека, велоалеи и хотел са в плана за Долината на тракийските владетели

Общественото обсъждане премина при изключителен интерес

Изграждането на голям Информационен център близо до град Шипка и построяването на пътен хотел с подходяща транспортна база за обиколка на обектите, разположени върху територията на Долината на тракийските царе предвижда Общият устройствен план на обекта.

Това стана ясно на провелото се обществено обсъждане на плана в казанлък. Ще бъдат изградени още мрежа от велоалеи, снабдена с перголи и чешмички; екопътека от Енина до Ясеново и др. интересни обекти. Авторите на проекта подчертаха, че селищата не са включени в територията на ОУП „Долината на тракийските владетели“, което е предмет на Общия устройствен план на община Казанлък. Всички микроязовири ще бъдат запазени, пътищата рехабилитирани и са взети предвид малките вилни зони и естествените пътеки за разходка, свързващи населени места с град Казанлък.

Проектът обхваща част от територията на общината и поставя акцент върху културно-историческото наследство, наследено от древната тракийска цивилизация. Целта му е да внесе порядък в ползването на територията, известна като Долината на тракийските царе с изявена концентрация на обекти от епохата на траките, както и да се съхрани и изяви този потенциал и да се съчетае с европейските културни коридори. Проектът е респектиран от разположението на територията – равнина, разположена между две планини и в близост до язовир „Копринка“. Траките са имали изключително отношение към територията – от всички техни обекти се откриват красиви гледки.

Писмени предложения по Общия устройствен план се приемат в писмен вид в Община Казанлък в срок от 1 месец от датата на обявяване на общественото обсъждане.