Детелина Николова: Проблемът възникна от неподдържаното дере в с. Врачанци

Проблемът с наводнението в Добрич възникна от неподдържаното дере към с. Врачанци, заяви днес Детелина Николова по време на заседание на общински съвет, съобщи ИА Добруджа.

 Водосборната зона около Добрич е терен с площ от 300 кв. км. Опасността от язовир Ботево вече е отминала и не може да повлияе на ситуацията в момента. Според кмета на Добрич, още на 19-ти вечерта е направена организация за уведомяване на всички живущи в пострадалите райони и е създаден кризисен център в зала Добротица. Обстановката се усложнява около 2.00 часа, когато дерето на Добричка река започва да се пълни и разлива по бул. Русия. Към момента ПС Свежест за отпадни води работи с агрегат. Там ситуацията остава все още сложна. Необходимо е бързо изграждане на шахта, от която да се изпомпват водите. Предстои измиване и пълна дезинфекция на имотите и улиците. Някой зони ще бъдат обработени срещу комари. Създадена е организация за издаване на документи на тези наши съграждани, които са изгубили своите, по време на водната стихия. На сайта на община Добрич е обявена дарителска сметка за набиране на средства за подпомагане на бедстващите.
Около 14 пъти над допустимите количества са падналите дъждове, според думите на арх. Пламен Ганчев. Такъв отток е трудно оразмерим и са необходими нови форми на оразмеряване.