Спекулация е коалиция ГЕРБ - БСП

Борисов: Считам, че колкото по-рано се изтеглят изборите в тази катастрофа, толкова по-добре

Трябва да имаме дата за предсрочни избори, защото до този момент по нищо не личи, че трябва да има. Бяхме се разбрали за вторник да има консултации, те направиха така, че те да са немислими. Това заяви за Агенция „Фокус” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с несъстоялите се консултации за предстоящите парламентарни избори. „Считам, че колкото по-рано се изтеглят изборите в тази катастрофа, в която е държавата, толкова по-добре. Надявам се, това да е септември месец, но аз ще се съобразя с всяка една дата, която предложат. В рамките на този парламент мисля, че няма да е честно спрямо избирателите, защото нито БСП, нито ДПС са заявили преди изборите за европарламент, че ако ГЕРБ ги победи, ще бъдат поканени да участва като победител в управлението. Сега да правим такива въртележки е нечестно към избирателите. В нашите планове винаги е влизало да управляваме сами и до този момент не сме правили коалиции”, подчерта Борисов. Той счита, че коалициите и кой да управлява го решава народът след изборите, така че тази тема не търпи промяна, докато не се види вота на народа. „Много моля, всеки ден да не се налага да обясняваме, че ние бавим изборите. Изборите ще дойдат мигновено, когато кабинетът си подаде оставка. Аз разбирам на всички желанието да ни изкарват като причина, но в случая дава си оставката Орешарски и започват процедури в парламента. До този момент аз не водя консултации с никого, защото това не е правилно, не е честно”, обясни Борисов.

По отношение на решението на лидера на БСП Сергей Станишев да стане евродепутат, Бойко Борисов каза: „Това си е работа на БСП и аз не се бъркам в тяхната работа”.

Това, че обсъждам коалиция с БСП, е спекулация. Това заяви по време на пресконференция лидерът на ГЕРБ. Попитам, дали е ухажван от БСП за съвместно правителство, Борисов отговори, че вече е много стар да го ухажват, като допълни, че не води никакви задкулисни консултации с никой. „Аз заявих, че няма да ходя в парламента, затова и не бях водач на листа. Затова аз не мога да коментирам решението на БСП. Ние не водим преговори, защото тези преговори е да слагаш риба в тиган без дори да си я хванал”, каза още Борисов. „Аз винаги съм бил честен към своите избиратели, аз винаги представям реалната картина на моите избиратели, която вече е критична”, каза той. Борисов обвини Пламен Орешарски за това, че в Здравната каса има дефицит 500 милиона лева, както и това, че е докарал банките до фалит. От думите на Борисов стана ясно, че ГЕРБ участват сами на избори и че винаги ГЕРБ е управлявала сама. Борисов отказа да коментира пряко оставката на лидера на БСП Сергей Станишев.

Най-черните ми прогнози за държавата се сбъднаха – няма сфера, която да не е катастрофа, допълни той.

Според Борисов, правителството е допуснало Националната здравноосигурителна каса да има дефицит половин милиард лева, освен това банките са доведени до фалит. Днес трябваше да започнат консултации за предстоящите парламентарни избори, но те не се състояха: „От нас не зависи по никакъв начин и кога ще са изборите. Във вторник Лютви Местан, Михаил Миков, президентът, Сергей Станишев направиха споразумение, което аз не съм редактирал нито една думичка. До днес не трябваше да се прави нищо – това се прие от КСНС. На следващия ден избраха си закона, назначават си хора. Най-черните ми прогнози за държавата се сбъднаха. Това е нашата позиция. Няма сфера, която да не е катастрофа”, каза той.

Попитан, дали ще се включи в консултациите за предстоящите парламентарни избори, Борисов, отговори че няма смисъл да се включва, защото при следващите консултации трябва да се определи само датата на следващата избори. „Аз не виждам никакъв смисъл да се включвам в консултациите. Те трябва да определят само датата на изборите. Не виждам за какво да се консултираме. Те нарушиха брутално всички споразумения”, каза още Бойко Борисов.