Въпреки пороите ще ядем качествен хляб

Животът

24-06-2014, 15:03

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Държавата има ресурс да помогне на земеделците

С около 20% по-ниска зърнена реколта ще се сдобие страната ни заради пороите през последните седмици. Над 357 000 дка са засегнатите площи, като близо 60 000 от тях са пропаднали изцяло, тоест те няма да дадат никаква продукция. Последните актуални данни обяви пред bTV земеделският министър Димитър Греков.
Той обаче побърза да увери, че следващата година няма да ядем хляб от фуражно зърно, тъй като България има достатъчно голям запас, а и добив, на качествена пшеница. „Ще ядем хубав качествен хляб. (...) Тези данни означават по-ниски добиви с повече разходи, по-дълъг период на прибиране на реколтата, донякъде и по-лошо качество. Но това не значи непременно по-скъп хляб”, допълни министърът, който не очаквал спекулации около цената на „насъщния”.
Според Греков, държавата разполага с ресурс да помогне финансово на земеделците със съсипана реколта. Средства можело да бъдат отпуснати обаче само за тези площи, които са на 100% пропаднали и няма да дадат никаква реколта. Собствениците им можело да бъдат възмездени с до 80% от направените разходи. „За целта те трябва да се обърнат за оглед към общините, ще се направи анализ и при 100% пропадналост ще бъдат обезщетени”.
Греков засегна и темата с масовата незаконна сеч във Варненско – евентуална причина за потопа, залял „Аспарухово”. По данни на министъра, безразборното изсичане на дърветата в района достига 30%. Това обаче категорично не било причина за огромната приливна вълна.
„Около 3% е санитарната сеч, която не може да окаже такова влияние върху релефа. Иначе само за миналата година са задържани над 560 автомобила и над 1000 каруци. Процесът на незаконна сеч обаче върви надолу, намалява, тъй като се следи строго”, допълни земеделският министър.
Той вметна още, че няма опасност от преливане на язовири – към момента те били пълни на 70%.