Браво! Близо 2000 приемни семейства даряват с любов изоставени малчугани

Мисия Пловдив

24-06-2014, 15:11

Снимка:

woman.hotnews.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Търсят се 20 нови приемни семейства за Пловдив

Фондация "За Нашите Деца" проведе събитие по приемна грижа в Пловдив

Над 50 души, сред които приемни родители, експерти, социални работници и представители на социалната система участваха в събитието „Всички задно за приемната грижа“. To бе организирано от фондация „За Нашите Деца“ с подкрепата на община Пловдив и е част от кампанията „Приемните родители даряват любов. Дарете и вие.“, с която фондацията цели на набере нови приемни семейства за най-уязвимите деца до 3-годишна възраст в Пловдив и региона.

Гост на събитието бе заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков, както и специалисти от община Пловдив, ДАЗД, АСП, РДСП, ОЗД при ДСП и представители от още 8 общини, сред които Асеновград, Раковски, Първомай, Сопот, Хисар, Стамболийски, община Марица и Родопи.  

Георги Титюков отличи фондация „За Нашите Деца“ като стабилен и дългосрочен партньор на община Пловдив в осигуряването на сигурна семейна среда за най-уязвимите деца. От своя страна директорът на дирекция „Социално подпомагане“  Надя Танева поздрави екипа на фондацията за постигнатите успехи, за всеотдайността в работата и големите им сърца.

По време на форума всички участници бяха включени в различни роли, чрез които съпреживяха процеса на приемната грижа от първо лице през очите на детето, социалния работник, директора на дома, психолога и приемния родител. Работните задачи, в които се включиха гостите очертаха различните взаимоотношения и емоции, съпътстващи ключовите етапи в приемната грижа и как те се съпреживяват от участниците в процеса.

„Поставяме акцент върху грижата за децата, отговорността и координацията между институциите за взимането на най-доброто решение за всяко едно дете. Всички вярваме, че гаранция за свършената работа е благосъстоянието на детето и това как се чувства то“. Това заяви Милена Милушева – ръководител по приемна грижа към ЦОП „За деца и родители“ във фондация „За Нашите Деца“.

Всеки, който иска да даде шанс за щастливо детство на дете, лишено от родителски грижи, може получи повече информация в Центъра за обществена подкрепа „За деца и родители”, родители”, който се намира на булевард „Марица“ 21, гр. Пловдив. Телефонът за контакт е 032/943 444.

У нас все още над 4000 деца живеят в институции. Броят на приемните семейства расте и в цялата страна те вече са почти 2000, но все още се запазва и броят на изоставените деца, които годишно са между 1000 и 2000. 

От началото на 2014 година социалните работници на „За Нашите Деца“ се отзовават на 129 сигнала за изоставяне на бебета. Благодарение адекватната и ефективна намеса на екипите 119 деца не попаднаха в социалните домове. 102 деца останаха с биологичните си родители, 17 са настанените в приемни семейства.

В момента фондацията подкрепя 51 деца в приемни семейства в София и Пловдив. 

В Пловдив екипите на фондация „За Нашите Деца” работят основно в три посоки: предотвратяване изоставянето на деца, приемна грижа и ранна детска интервенция - комплекс от услуги насочени към деца от 0 до 3 г, при които има проблем в развитието.

Още информация за фондация „За Нашите Деца” вижте тук: www.detebg.org