Реформаторите: БСП и ДПС се опитват да дестабилизират България

Прокуратурата и ДАНС да започнат разследване, за да стигнат до физическите лица, виновни за финансовата криза, призоваха от десния съюз

"Реформаторският блок настоява за незабавна оставка на правителството и посочване на дата за предсрочни парламентарни избори". Това заяви Божидар Лукарски от реформаторите пред журналисти.

Той припомни, че веднага след европейските избори Блока излезе с позиция, че всеки ден оставане на правителството Орешарски прави българите по-бедни и задълбочава политическата криза. Сега към това реформаторите прибавиха и опит за предизвикване на финансова дестабилизация в държавата.

Според тях, след като оттеглиха подкрепата си за правителството и го оставиха да управлява без ясно политическо доверие, БСП и ДПС съзнателно предизвикаха и продължават да поддържат дълбока политическа криза. Днес реформаторите обвиниха управляващите партии и в опити за предизвикване на финансова криза, застрашаваща националната сигурност. По този повод те настояха главният прокурор да започне проверка и да стигне до физическите лица, виновни за нея. Заради заплахата за националната сигурност, РБ призова в разследването да се включи и ДАНС.

Лукарски беше категоричен, че настоящият парламент е изчерпал кредита на доверие и не трябва да създава ново правителство в рамките на този мандат.

"БНБ е успяла да предотврати опита за финансова дестабилизация на страната", обяви от своя страна Димитър Бъчваров и коментира, че посочването на ясна дата и час, когато клиентите ще имат достъп до парите си, както и използване на целия наличен ресурс за овладяване на кризата, са дали адекватен резултат.

Според него обаче поведението на правителството е било неубедително и продължава да бъде разнопосочно. Това се дължи и на факта, че в момента съществуват празноти в законодателството, които затрудняват бързото разрешаване на проблема. По думите на Бъчваров това е още един повод кабинетът да подаде незабавно оставка, да има бързи избори, за да може новият състав на парламента да приеме необходимите законодателни промени за избягване на подобна ситуация.

"Свидетели сме на безпрецедентен опит за съчетаване на политическа и финансова криза", заяви секретарят на Гражданския съвет на РБ Гроздан Караджов. Той обвини директно БСП и ДПС, че провокират напрежението в страната. "За първи път стават ясни лицата, които назначават българските правителства и диктуват техните решения", подчерта Караджов.