Гражданска защита дойде след час и половина, за да махне падналото дърво! (обновена + снимки)

Без помощта на спешните служби хората от района сами са отцепили района, за да предотвратят по-сериозни инциденти

След час и половина чакане екип на "Гражданска защита" най-после пристигна, за да махне и обезопаси падналото дърво в района на кв. "Оборище".

Около 19:00 часа днес масивно дърво падна и смачка два леки автомобила в центъра на София, предаде репортер на Bulgariautre.bg. Живущите се опитваха да безуспешно да се свържат със спешните служби в продължение на повече от 40 минути. Те опитаха да подадат сигнал още при вида на наклонило се дърво, заплашващо да падне, и се наложи сами да обезопасят района.

Инцидентът е станал на ул. "Русалка", близо до кръстовището с ул. "Черковна". "Русалка" е успоредна пряка на ул. "Оборище" в центъра - тясна улица, която водачите често използват като пряк път за шофиране в центъра.

Масивното дърво е било подкастряно от "Гражданска защита", но не е отсечено под предлога, че е масивно и "достатъчно стабилно", за да не създава потенциална опасност за гражданите в региона. Съседите от домовете наоколо са видели, че то се накланя и са започнали да звънят на спешните телефони - 112, 160 и този на "Гражданска защита". В продължение на повече от 40 минути никой не отговарял на тях.

Като видели, че никой няма да дойде и да обезопаси района, хората сами са отцепили района, заставайки на пътя, за да не минават коли и пешеходци. Не след дълго дървото е паднало и е смачкало две паркирани коли - една с ловешка и една със софийска регистрация.

Дървото е засегнало и част от тротоара и е можело реално да убие преминаващ човек, ако хората не са взели собственоръчни мерки.

Част от клоните, останали на него, заплашват също да се отчупят и да паднат на улица "Русалка".