Лого за безопасност върху лекарствата в интернет

Новините

25-06-2014, 07:30

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

То ще може да се ползва навсякъде през втората половина на 2015 г.

Общо лого , което ще гарантира безопасността на потребителите на лекарствени стрества от онлайн аптеки, въвежда ЕК.  Беше прие регламент за изпълнение съгласно Директивата за фалшифицираните лекарствени продукти, с който се определят дизайнът на общото лого и техническите изисквания за гарантиране на неговата автентичност. Логото ще може да се използва навсякъде през втората половина на 2015 г.

 „Когато купуват лекарства по интернет, потребители трябва да са наясно, че ако не използват законни онлайн доставчици, рискуват да купят фалшифицирани лекарства. Фалшифицираните лекарства могат да са безполезни, вредни или дори смъртоносни. Комисията изготви общо лого за онлайн аптеките, за да осигури безопасността на потребителите“, заяви Тонио Борг, европейски комисар по въпросите на здравеопазването.

Регламентът следва да влезе в сила през следващите четири до шест седмици. Държавите от ЕС разполагат с една година, за да се подготвят за прилагането му. Европейската комисия ще предостави на националните власти набор от инструменти за комуникация, за да им помогне при подготовката на информационните кампании, които трябва да бъдат проведени съгласно Директивата за фалшифицираните лекарства.