Две години Синя стая – постижения и предизвикателства

Мисия Пловдив

25-06-2014, 07:42

Снимка:

decaisemeistva-plovdiv.org

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Прокуратура, полиция и социално подпомагане на кръгла маса

Комплексът за социални услуги за деца и семейства / КСУДС / организира кръгла маса на тема „Две години Синя стая – постижения и предизвикателства”,  което ще се състои днес от 10.30 часа.

На кръглата маса ще присъстват прокурори и съдии от Окръжен и Районен съд – Пловдив, от Районните прокуратури в обхвата на действие на Окръжна Прокуратура – Пловдив, представители на РУП, специалисти от Дирекция „Социално подпомагане” от Пловдив и областта, представители на Държавната агенция за защита на детето и Община Пловдив. Георги Титюков – зам.кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика, ще открие кръглата маса.

Срещата има за цел споделяне на практиката в Пловдив по отношение на децата, жертви или свидетели на насилие, участващи в правни процедури, определяне на силните и слабите страни в процеса на изслушването на децата, както и възможностите и насоките за подобряване на работата.

От откриването на Синята стая през м. юли 2012 г. до момента са постъпили 33 искания за изслушване на деца, участници в правни процедури. Поводите, поради които са получени искания за разпит, са: жертва на насилие – 13 /физическо -1 дете, сексуално насилие – 6, блудство – 6/; свидетели на убийство – 5; свидетели на блудство – 3; свидетел на кражба – 1; свидетели на физическо насилие – 2; спор за родителски права – 9.

В КСУДС има обучени 8 специалисти за работа с деца, които са свидетели или жертви на насилие. Те получават периодични надграждащи обучения и супервизия, за да могат да развиват уменията и компентенциите си в тази сфера. Усилията на екипа са насочени към гарантиране правата на децата, участващи в правни процедури, чрез осигуряване на щадящи условия - подготвени специалисти, подходяща материална среда и  не на последно място оказване на подкрепа, съобразно индивидуалното развитие на всяко дете, която да доведе до даване на възможно най-достоверни и годни показания за нуждите на процеса.  През 2011 г. Министерския съвет одобри Концепцията за държавна политика в областта на правосъдието за детето, а по късно и Пътната карта за нейното изпълнение.