Менте цайси докарват глаукома

Възрастните са най-застрашени от ослепяване

Бум на глаукомата сред възрастните хора отчитат очните лекари в цялата страна. Причината най-често е в ненавременни прегледи на налягането в зрителния орган, но все по-редовно офталмолозите се сблъскват и с увредени очи заради фалшиви слънчеви очила. Неполяризирани, а само потъмнени стъкла с рамки масово се продават по сергии и дори бутици, пише "Всеки ден".

 Те нанасят непоправими щети на ретината, предупреждават специалистите. Когато плаките на очилата не са обработени по специална технология, те не само не предпазват от силното слънце, но дори превръщат стъкълцата в отразителни лупи, които буквално разширяват зеницата, за да влязат директно в нея лъчите. При продължителна употреба цяло лято може да се стигне до няколко проблема - осветяване на очите, умора на нерва, но дори и до развитието на перде.

 Най-тежкото увреждане - т.нар. зелена звезда, както глаукомата е позната, може да се развие и при хора под 40-годишна възраст. Затова всяка година трябва да се прави преглед на вътреочното налягане, в съчетание с използването на очила за компютър, капки тип изкуствени сълзи и подходящи слънчеви цайси. Според експертите такива не могат да се продават на цена под 50-60 лева и всичко на пазара, а особено по морето, под тази стойност, е менте. Често фалшификаторите използват печати и лепенки на познати марки, с които привличат наивните клиенти.

 Най-лесно може да се открие дали купеното е менте, произведено в китайска фабрика, като се погледне чисто бяла стена. Ако стъклата са зелени например, тя не бива да променя цвета си спрямо тях, а само да изглежда по-тъмна. Същото се отнася и за другите багри на плаките. През качествените слънчеви очила дисплеят на мобилния телефон също е по-труден за виждане, тъй като светлината от него се възприема от очите като слънчев лъч. Цайсите не бива и да са прекалено тъмни, особено когато се шофира с тях, тъй като могат да объркат водача или да забавят реакциите му на пътя, предупреждават още лекарите.