Четири бомби избухнаха в Кайро

От един месец насам атентатите, които са насочени главно срещу полицията и армията, почти бяха спрели

Четири бомби с малка мощност избухнаха на три метростанции в Кайро, като раниха най-малко двама души, съобщи полицията. Новите атентати се случват на фона на кървавите репресии на властите срещу ислямистката опозиция в Египет, пише БГНЕС.


Четири "примитивни" взривни устройства с "малка мощност" избухнаха на кратки интервали в час пик на метростанция в центъра на столицата и на две други в крайни квартали.


Новите атентати стават един месец след избирането на бившия главнокомандващ египетската армия Абдел Фатах ал-Сиси за президент на страната с 96,9% от гласовете. Това стана възможно след елиминирането на всякаква опозиция както ислямистите, така и светските и либерални групи.


Пенсионираният маршал управлява с железен юмрук, откакто свали от власт и хвърли в затвора преди една година ислямиста Мохамед Морси, първия демократично избран президент на Египет. От един месец насам атентатите, които са насочени главно срещу полицията и армията, почти бяха спрели.


Отговорност за тях поемаха джихадистки групи, които твърдят, че се вдъхновяват от Ал-Кайда, но властта ги приписва на Мюсюлманското братство на Морси, чиито ръководители се намират в затвора.