Прослав на протест! Иска подлез, а не пасарелка

Мисия Пловдив

26-06-2014, 07:00

Снимка:

plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Председателят на "Обединение за Пловдив" със запитване до кмета по сигнал на жители на "Западен"

Протести назряват в квартал Прослав заради предстоящия строеж на пасарелка над жп линията. В тази връзка председателят на ППГОС „Обединение за Пловдив“ внася на сесията днес официално питане до кмета Иван Тотев, независимо от това, че реконструкцията на жп линията Септември – Пловдив се изпълнява по оперативна програма „Транспорт“ от Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

Повод за питането на Каназирева са множество сигнали, подадени от живущи в район „Западен“ за проблем, който сериозно притеснява всички граждани в квартал Прослав. 

Сред разтревожените граждани е и проф. д-р инж. Гроздан Караджов, преподавател в Университета по хранителни технологии.

Реконструкцията на високоскоростната жп линия Септември – Пловдив предвижда поставянето на огради от двете страни на линията, високи 3.5 метра, по протежението на целия квартал Прослав. За пешеходна връзка между южната и северната страна на квартала по проект се предвижда изграждане на пасарелка с височина близо 7 метра.

Жителите на квартала  са обезпокоени, че толкова високо съоръжение като въздушен мост  трудно  ще се използва и в значителна степен ще попречи на  комуникация между двете части на квартала. Пасарелката ще бъде  непригодна  за голяма част от жителите: майки с деца, възрастни граждани, малки деца, велосипедисти, трудноподвижни хора.  На практика, по този начин южната част на квартала буквално се изолира от северната, а следователно  и от другите части на града, посочва в питането тревогите на хората  адвокат Каназирева.

Съветничката настоява да получи отговор от кмета дали в проекта е предвидено  изграждането на пешеходен и автомобилен подлез под жп линията в  Прослав. Подлезът до река Първенешка  е много отдалечен от жилищната част на квартала и не е пешеходен, а и вече не може да поеме адекватно нарасналия трафик на коли, твърди  Каназирева. В питането си тя поставя въпросите дали  проектът е съгласуван с община Пловдив, на каква стойност са  надземните съоръженията за преминаване, къде точно ще бъдат разположени  и дали пасарелката има асансьори за хора с увреждания и майки с деца.

Каназирева иска да получи подробна и точна информация на какъв етап се намира  в момента строителството  на подлез  „Модър – Царевец“ и кога ще бъде завършено, за да може да се използва.