Регионалната библиотека е наводнена, безценна книжнина е заплашена от унищожение

От месец служителите не могат да приемат посетители в читалнята заради бедственото положение в сградата

Регионалната библиотека „Пейо Яворов“ на ул. „Шар планина“ в Бургас е почти в бедствено положение. Причината – огромен теч от тавана в помещенията, където се намират рафтове с литература, компютри и местата за ползващите литература граждани. От месец служителите не могат да приемат посетители в читалнята заради наводнението. На пода и върху бюрата са поставени кофи под местата, където тече, а около тях са разстлани вестници, за да попиват водата, шуртяща от тавана. В помещенията, които се намират на най-горния етаж, всички секции с книги са покрити с найлони. Опаковани са и десетина нови компютъра, дарени от фондация на Бил Гейтс. По стените се виждат големи жълти петна от влага, включително там, където се намира електрическата инсталация, съобщава сайтът топ новини. В библиотеката цари полумрак, защото много от лампите са гръмнали заради късо съединение. Поради опасността да изгорят и компютрите, някои от тях са преместени от местата си, а други просто са изключени и не се използват.
Проблемът с влагата не е от сега. От години след дъжд някъде започва да тече, казват служителите. Но след пороите от последните седмици нещата са станали трагични, таванът е прокапал на много места, библиотекарките едва са смогнали да попият водата с парцали.
Огромни усилия са положени, за да се запази суха уникалната книжнина, която се намира в книгохранилището. Заплашени от унищожение са безценни образци на писаното слово, някои датиращи от средата на 19 век, още преди освобождението на България от Османско владичество. Сред тях е и „Рибният буквар“ – първият новобългарски учебник, написан от възрожденеца Петър Берон.
„На никого не му пука за нас, Бургас се оказа един бездуховен град“, оплаква се Соня Кехлибарева от отдел „Комплектуване“. Тя дава пример с далеч по-малки общини, в които библиотеките се помещават в нови сгради и местната администрация полага големи грижи за тях.
От Община Бургас са идвали на оглед преди около месец в бургаската библиотека. След направен оглед е констатирано, че плочите на покрива са напукани. Когато завали, се събира вода, която се просмуква навътре и прониква в помещенията. Няколко пъти са правени частични ремонти, но те решават само временно проблема. Библиотекарките казват, че от Общината и този път са предложили някакъв малък ремонт. За генерален не можело да се говори, защото нямало достатъчно пари.
Обсъждано е библиотеката да се премести в нова сграда. Докато това стане обаче, сигурно ще минат години, а на нас ни трябва спешно решение, категорични са служителките.