С вкус на Италия!

Мисия Пловдив

26-06-2014, 09:03

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Само за 4 дни пловдивчани и гости на града ще имат възможност да се потопят в италианска атмосфера

Италианската храна е най-харесваната от хората по света. Тази година Европейският тур на “Вкусове от Италия” в България стартира от Пловдив. Той ще представи на пловдивчани и гостите на града културните особености на 20 области на Италия чрез традиционни хранителни продукти и напитки. Те ще бъдат разположени на 23 щанда на площад "Централен". Промоционалните дни ще се проведат от 26 до 29 юни 2014г. Щандовете ще работят от 10 до 21 часа.

“Вкусове от Италия” у нас се провежда след Люксембург, Дания, Полша, Швеция, Чехия и Германия. След Пловдив с традиционните италиански продукти и напитки ще могат да се запознаят и софиянци. Инициативата ще се проведе от 2 до 6 юли 2014г. в Княжеската градина до Орлов мост. След това Европейският тур «Вкусове от Италия» продължава в скандинавските страни.

Само за 4 дни пловдивчани и гости на града ще имат възможност да се потопят в италианска атмосфера, култура и да опитат и закупят натурални, типични и здравословни продукти - познати и за пръв път у нас - директно от производителя!

Сирена

(пекорино с черен пипер, с шам фъстък, с маслини, с люти чушки и т.н.;

известните кашкавал от Рагуза и от Сардиния; кози сирена; пармеджано и др.)

Салами

(мортадела, брезаула, шпек и др.)

Прошуто

(шунка варена, сушен бут, сладко прошуто и др.)

Мариновани риби

(аншоа, „бебе-риби”, риба тон, с различни подправки и др.)

Зеленчукови консерви

(артишок, каперси, резене и др.смеси от зеленчуци)

Мармалади

(от червен портокал, от мандарина, от лимон, от кактосов плод, от клементина и др.)

Мед

(портокалов, лимонов, мандаринов, клементинов, акациев, многоцветен и др.)

Сушени домати

(с зехтин, с босилек, с люто, с риба тон, с лук, с артишок, с каперси, с патладжан и др.)

Маслини

( зелени, черни, сладки, печени, мариновани, със зеленчуци, с подправки, с чили и др.)

Песто

(Дженовезе, Сицилиано, с артишок, с шамфъстък, с маслини и др.)

Сосове

(с аншоа, с каперси, с резене и др. за паста, пица и ястия )

Подправки

(резене, риган, лютиви чушки, спагетен микс, сладко-люти, къри, куркума и др.)

Зехтин

( екстра върджин, студено пресован от всички обасти на Италия)

Макаронени изделия

(спагети, макарони, талятеле, лазаня, ригатони, пенете, дитали, ньоки сарди и др.)

Хляб

(от о. Сицилия, от о. Сардения, с маслини, с домати и др., тарали, с лук и др.)

Брускети

(с домати, с маслинена паста, пастет от риба тон, зеленчуков пастет и др.)

Сладкарски изделия

( каноли от Сицилия, „баба” с ром от Наполи, бадемови изделия  с шам фъстък,

с портокал, с лимон, с мандарини, с шоколад, с банан, с кокос, с кедър; торти с шамфъстък , касата Сицилиана и др.)

Тороне - Италианска „халва”

 (шам фъстък, портокал, лимон, мандарини, шоколад, банан, кокос, кедър, бадеми и др.)

Шоколад

(известният шоколад от Модика по технология и рецепта от ацтеките, с лимон,

с портокал, бергамот, шам фъкстък, канела, люто и др.)

Вина

( бели, червени, розе, газирани и характерни за всички области)

Ликьори

(лимончело, канела, финокето, фикодиндя и др.)

Кафе

(горещо, силно ...италианско...)

Днес от 11.00 часа на Централния площад в Пловдив, ще се състои тържественото откриване на форума.



Снимка на Деня

Щрихи от Плевен