Земеделието може да загуби 1 млрд. евро

Българското земеделие може да загуби над 1 млрд. евро от бъдещите субсидии.

Това пише в писмо на изп. директор на фонд "Земеделие" Мирослав Николов до премиера Пламен Орешарски, вицепремиера Зинаида Златанова и министъра на земеделието Димитър Греков. "Изразяваме своите опасения, че предвид липсата на сертифициращ орган и проверки от негово име... са застрашени средства в размер на 489 193 972 евро (по Програмата за селските райони) и 559 224 435 евро (директни субсидии)", се казва в писмото, с копие от което "Труд" разполага. То е с дата 19 юни т.г., пише БГНЕС.

Въпросните над 1 млрд. евро са изплатени от октомври 2012 г. до октомври 2013 г. Средствата бяха възстановени на България от Брюксел. По-късно обаче одити на Главна дирекция "Земеделие" на ЕК установиха несъответствия при обществените поръчки по програмата, както и при субсидиите за ниви. Брюксел даде срок до 30 юни т.г. фонд "Земеделие" да направи проверки, които да се потвърдят от сертифициращ орган. В противен случай може да удържи част от средствата или цялата сума от бъдещите евросубсидии.

"Фонд "Земеделие" изпълни препоръките на ЕК и направи проверките, но няма избран сертифициращ орган, който да ги потвърди. Изборът му не е от компетенциите на фонда", казва Виолета Александрова, зам.-шеф на "Земеделие".

От фонда предлагат на премиера да се помоли ЕК срокът да се удължи и да се осигури спешно сертифициращ орган.

До януари т.г. сертифициращ орган бе "Делойт одит". Договорът му изтече и оттогава министерството на земеделието не може да избере нов, защото се обжалва обществената поръчка.

"За първи път чувам за такова писмо. Знам, че има опасения", казал земеделският министър Димитър Греков и прехвърлил към заместника си Явор Гечев.