Тържествено откриват Паметника кръст на донските казаци

Общината осигурява автобуси за тържественото му откриване в Шипка

Тържествено откриват днес възстановения от Община Стара Загора Паметник кръст на донските казаците в гр. Шипка. На откриването ще присъства официална руска делегация.
Поради увеличаването на площта на индустриалната зона в Стара Загора, се наложи преместването на Паметника кръст от старите гробища.
Със съдействието на Руския благотворителен фонд „Наследие” и с благословията на Старозагорския митрополит Галактион, възстановеният паметник е пренесен в гр. Шипка до храма Рождество Христово. Там почива прахът на руските войни, загинали при отбраната на вр. Шипка през 1877г. и бойци от Бялата армия.

Тази вечер в Драматичния театър от 19.00 ч. ще се състои концерт на  хора при храм  „Богоявление Господне”  - Богоявленски манастир, гр. Москва, под диригентството на  свeщеник Андрей Нефедов и Московския фолклорен ансамбъл  „Живая Русь”.
Община Стара Загора осигурява автобус за желаещите да се включат в програмата за откриване на паметника. Той ще тръгва на 1, 2 и 3 юли в 9.00 ч. от Драматичен театър „Г.Милев“.

ПРОГРАМА
1-ви юли 2014, вторник
- 10.00 ч. – Паметник на Свободата на връх Шипка –Заупокойна литургия за загиналите за Освобождението на България руски войни

2-ри юли 2014, сряда
- 10.00 ч. – Храм-паметник в град Шипка- литургия
- 11.30 ч. – Тържествено откриване на възстановения Кръст-паметник:
- 13.30-14.30 ч. – Пресконференция в конферентната зала на хотел „Армира”
- 19.00 ч. в ДТ „Гео Милев” Стара Загора ще бъде изнесен концерт от руски творчески колективи – вход с покани:

03.07.2014г., четвъртък
- 10.00 ч. – Литургия и поднасяне на венци и цветя на мемориалния комплекс “Бранителите на Стара Загора”:
- 11.30 ч. – Поднасяне на венци и цветя на паметника на генерал Скобелев в гр. Казанлък;