Бургас и Ла Сейба все по-близки

Мисия Бургас

26-06-2014, 13:35

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Изграждаме културно-икономически мост между двата града

Възможности за икономическо и културно сътрудничество между Бургас и град Ла Сейба, Хондурас, обсъждаха днес почетният консул на южноамериканската държава в България  - Спас Ташев, координаторът на проекта по побратимяване - Георги Дракалиев и главният секретар на Община Бургас - Божидар Кънчев.

На срещата беше връчено официално писмо от името на кмета на град Ла Сейба, Карлос Алехандро Агилар Понсе, с искане за побратимяване на двата туристически града, които имат и сходни икономики. Побратимяването би създало възможности за разработването на съвместни културни и икономически проекти. Следвайки законовия ред, като следваща стъпка в побратимяването на двата града предстои обсъждане и гласуване на инициативата в сесия на Общинския съвет на град Бургас. Тази процедура вече е минала в южноамериканската страна, където това е одобрено с единодушно гласуване.

Ла Сейба е сред най-големите градове в Хондурас и по население е колкото Бургас. Той е най-голямото пристанище на страната в Карибско море, има международно летище и е център на туризма в региона.

В близост до града протича и единствената река в света, носеща името на страната ни - Рио Булгариа. Реката е открита от българи, установили се да живеят в Хондурас след края на Първата световна война.