АБВ става партия в събота

Мисия Пловдив

26-06-2014, 14:37

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Създава се Граждански съвет със сериозни правомощия

На 28 юни ще е учредителната конференция на АБВ като партия. Това посочи Румен Петков в Пловдив. Два са големите плюсове на предложението за устав, който сме оставили за обсъждане и който ще приемем в събота, каза още той. Първо - много ясно разписаните правомощия и права, които да привлекат младите хора в участието им при вземане на решения и формиране на политиката на партията чрез младежките клубове.

Второто предимство е формирането на Граждански съвет. Съветът е голямята отлика на АБВ в сравнение с останалите политически сили. Гражданският съвет се формира на базата на участие на граждански и неправителствени организации. Той ще е без политическа украска, а председателят му ще се избира от националната конференция.

Петков посочи, че съветът ще е със сериозни правомощия и ще има възможност да влияе на политиката на АБВ с конкретни предложения за действия и кадрови решения.

Контролът на съвета на всички нива също е важен. Това е важно, ако искаме да покажем, че има политическа воля за публичност и контрол, заяви бовшият вътрешен министър.

Сега сме свидетели на грозно и извратено задкулисие, което е час от отвращението на обществото към политиката и институциите. Днес и сега на страната ни са нужни три неща: държава и държавност, силно гражданско общество и оздравяване на политическата система. По начина, по който се държат партиите в това народно събрание, няма как да се случи.