8 брутни работни заплати за учителите при пенсиониране

Животът

26-06-2014, 20:09

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

От следващата учебна година учителите ще получават по 8, а не по 6, както досега, брутни работни заплати като обезщетение при пенсиониране. Това е записано в новия Колективен трудов договор, извоюван от Синдиката на българските учители и подписан съвместно днес с просветния министър Анелия Клисарова.

В споразумението също така вече са конкретизирани и записани параметрите за базовите стартови заплати за младши и старши учители, помощник-директори и директори. При  минималните начални заплати има и увеличение, като за него вече са осигурени нужните 4,1 млн. лева, които ще обхванат близо 24 хиляди преподаватели.

Класното ръководство вече ще се заплаща не само за преподавателите в училищата, но и за учителите в детските градини.

Предвижда се и увеличение на парите за за работно облекло - по 350 лева годишно за учители и по 250 лева за непедагогически персонал. Разписани са и трите бонуса, които получават преподавателите - в началото на учебната година, за 24 май и за Коледа. Добавено е и допълнително заплащане от по 20 лева на работещите с деца със специални образователни потребности.

За пръв път от десетилетия се смъква нормативът на преподавателите по история, география и философски науки, като от 720 часа годишно, той става 684.

Очаква се постановлението за новия колективен трудов договор да бъде прието следващата седмица от Министерски съвет.

Източник manager.bg