Жълт код за опасно силен вятър

Общински екипи осигуряват координация и готовност за реакция при кризи в Стара Загора

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН обяви първа – жълта степен за опасно силен вятър със скорост между 15 и 20 м/сек. За опасни метеорологични явления на 27 юни 2014 г. в северната и източната части на страната, предупреждават и от Министерството на вътрешните работи и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Във връзка с динамичната метеорологична обстановка се предприемат мерки за повишаване готовността за действие при силен вятър и за оказване помощ на населението. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров разпореди дежурните длъжностни лица в Общинския съвет за сигурност да предупредят за вероятните силни ветрове кметовете на населените места, с цел предприемане на превантивни мерки.

Тодоров разпореди общинските звена „Пътно-знаково стопанство“, „Озеленяване и комунални дейности“ и „Чистота“ да разполагат денонощно с екипи в готовност да реагират при кризисни ситуации под негово разпореждане.

Целта на кмета е да се действа по-оперативно в екстремни условия и кризи за справяне с последствията от тях. Промяната цели и подобряване на координацията със структурите на „Гражданска защита“ и частите на Единната спасителна система –Пожарна безопасност и защита на населението, военните формирования, Центъра за спешна медицинска помощ и дежурните екипи на МВР.