Обновяват болницата в Гоце Делчев за 3 340 572,28 лева

Заключителна пресконференция по проект „Преустройство и преоборудване на помещения в МБАЛ „Иван Скендеров“, гр. Гоце Делчев”, финансиран с Договор за безвъзмездна помощ, по който Община Гоце Делчев е бенефициент. Пресконференцията бе водена от заместник – кмета на община Гоце Делчев Валери Сарандев, а в нея участва също и управителя на болницата д-р Мария Радойкова. Целта на събитието бе да се запознаят заинтересованите страни и широката общественост с постигнатите резултати от изпълнението на проектните дейности, резултатите, допринасящи за изпълнението на конкретните цели на проекта.

Проектът е на стойност 3 340 572.28 лв. и се осъществява с финансовата помощ на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Фокусът на проекта бе върху закупуване на оборудване за диагностика, лабораторни изследвания и последващо лечение. Апаратурата е високотехнологична, иновативна и съобразена с действащите медицински стандарти. Използването й осигурява на пациентите на общинската многопрофилна болница условия за прецизно и навременно откриване на определеното заболяване, съвременни методи за адекватно лечение и възможности за по-бързо оздравяване.

С реализацията на проекта, 7000 броя пациенти годишно са облагодетелствани от подобрената здравна инфраструктура и от новата апаратура и оборудване, а 71 000 души са облагодетелствани от обновените сгради на лечебните заведения. Осигурен е равен достъп на групите в неравностойно положение, в частност на хората с увреждания, до подобрената здравна инфраструктура. Изграден е 1 нов асансьор с възможност за достъп на хора с увреждания. Доставени, монтирани и въведени в експлоатация са 57 броя медицински апарата. Създаден е рекламен каталог на новата апаратура и болнични услуги в МБАЛ „Иван Скендеров”.

Новите медицински услуги след реализирането на проекта са:

- Лапароскопска хирургия, характеризираща се с кратко оперативно време, по-малка травматичност, намаляване на постоперативната болка и по-лесно протичане;

- Оперативни интервенции с хистерорезектор. Поради липсата на оперативен разрез на корема липсват всички последици от голямата хирургическа интервенция – сраствания, болки, неестетични белези;

- Високоспециализирани изследвания и анализ на по-голям брой показатели – посредством оборудване на микробиологична и клинична лаборатории.

Основните резултати, които са постигнати чрез реализирането на този проект са няколко: подобрено е качеството на медицинските услуги; увеличен е броят на медицинските услуги, извършени за единица време. Има възможност за извършване на 5 скенерни изследвания на ден и на 10 до 15 рентгенографии и скопии на ден. Болницата защити и нова клинична пътека за извършване на лапароскопска холецистектомия.