Все още няма следа от изчезналия художник

Приятели и близки на Стефан го търсят под дърво и камък

"Надяваме се Стефан да се върне. Той може да се е усамотил някъде, за да рисува и когато си направи картината, да се прибере вкъщи." Това се надяват приятели и близки на 30-годишния художник Стефан Маринов от Пловдив, съобщава вестник "Труд".


Младият мъж е в неизвестност от 19 юни. За последно Стефан бил видян в будката за вестници на ул. "Царевец", където работел. Оттогава полицията го търси под дърво и камък.


"Стефан Маринов е обявен за общодържавно издирване в цялата страна. Проверяваме всеки сигнал, който получим, но още няма резултат", обясни Пламен Узунов, шеф на областната дирекция на полицията в Пловдив. Той засега не се ангажира с версия за мистериозното изчезване на мъжа.


В дните след изчезването му били подавани няколко съобщения от хора, че са го забелязали. Криминалистите веднага реагирали, но той не бил открит. Последният сигнал бил получен в сряда. Жена казала, че видяла мъж с описание на Стефан в Пещера. Градът бил проверен, но от художника нямало следа.


"Стефан изглеждаше отчаян заради трудния живот. Дълго време нямаше работа. Рисува много хубаво, но трябва да си известен в днешно време, за да оценят картините ти. А синът ми не беше. Явно това го е притеснило", казва баща му Георги. Той се надява Стефан да бъде открит и да се прибере в дома им в кв. "Христо Смирненски" в Пловдив.


Седмица преди да изчезне, Стефан изпаднал в депресия, казват близките му. Кандидатствал със свои комикси за работа като аниматор. Но творбите му не били одобрени, дори получил иронични забележки и това го наранило, разказа майка му Митра Маринова. Тя добави, че преди време Стефан искал да се самоубива, но после се отказал. Синът по рождение има частична загуба на слуха. Чува с помощта на слухов апарат.


Младият мъж живеел с брата си близнак при родителите им. Бащата Георги твърди, че синът му нямал приятелка, при която може да е отишъл.


Стефан завършил Художествената гимназия в Пловдив, обичал да рисува етюди и комикси. Опитвал се да участва в изложби. Негови приятели разказаха, че преди да изчезне, изгорил картините си, изтрил и скици от компютъра си.


"От месеци срещам майка му в магазина. Когато я попитам как са синовете , отвръща, че живеят трудно", каза Йоана, позната на фамилията.


Семейството живеело с общо 400 лева, които са от пенсиите на майката и бащата. Това се отразявало на самочувствието на Стефан, разказаха негови познати. "Отчаян съм, от мен никой няма нужда", често бил чуван да казва той.


Преди две седмици Стефан се хванал да продава вестници на сергия. На 19 юни, когато приключил работа, оставил в будката портмонето си с личните документи. Написал и бележка: "Напускам тази работа." Стефан нямал и мобилен телефон, чрез който близките му да се свържат с него.


Дни преди да изчезне, Стефан споделил в интернет форум, че самотата му тежи и го кара да се чувства зле. Пред свой приятел обяснил, че имал нужда от психиатър и се чувствал самотен.


Познати и близки на художника направили страница във фейсбук "Помогнете да открием Стефан". Те го издирват на различни места - на тепетата в Пловдив, в Гребната база, покрай река Марица, по гари, автогари и близки градове.


Доброволците се събират всеки ден и обикалят местата, на които Стефан обича да ходи. Засега без резултат. Разлепили са и обяви с неговата снимка и описание на външния му вид. Приятелите не знаят дали Стефан имал пари в себе си. Но дори и да е държал някаква сума, то тя била съвсем малка - вероятно до 50 лева.


Приятели на Стефан срещат доста трудности в издирването му. На гише на гара служителка им се скарала как може да я питат дали е видяла такъв човек. На някои автогари пък им забранили да лепят листовки със снимка на художника.


"Няколко дни преди да изчезне, Стефан сподели, че гледал филм за отшелническия живот, който го впечатлил. Може пък да е решил да отиде извън града, да рисува и да заживее за кратко по този начин. И после да се върне. Ако е така - ще го открием, за да е при нас и родителите си. Притеснява ни дали има вода и храна. Знаем, че Стефан рядко е излизал от Пловдив, може да се заблуди и да изпадне в паника", обясни негов приятел.